Szívbetegek: kezelés és elkülönítés

2020. április 03. - 10:31 Ha tehetik maradjanak otthon és szedjék az eddigi gyógyszereiket – ezt javasolja a szívbetegeknek a DE ÁOK Kardiológiai Intézet vezetője. Csanádi Zoltán professzor szerint az ő esetükben rendkívül fontos a megfelelő védekezés, hiszen különösen veszélyeztetettek a járvány idején.

Az eddigi adatok és tapasztalatok alapján a vírusfertőzés elsősorban az idős és az idült megbetegedésben szenvedőknél okoz súlyos, akár végzetes kimenetelű szövődményeket. Közéjük tartoznak többek között a különböző szívbetegségben (koszorúér betegség, szívelégtelenség, szívbillentyű hibák, ritmuszavarok) szenvedők. Csanádi Zoltán elmondta, hogy Kínában a halálos szövődménnyel járó esetek mintegy felének hátterében valamilyen szív- és érrendszeri betegség, vagy magas vérnyomás volt. Ez az arány hasonlóan alakul az eddig ismert magyarországi haláleseteknél is.

- A védekezés kiemelten fontos a szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedőknél. Az ismert higiénés szabályok betartása mellett saját maguk minél hermetikusabb elkülönítése, minden túlzás nélkül akár az életüket mentheti meg- hangsúlyozta Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet vezetője, a DEKK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

Azt kéri a szívbetegektől, hogy amennyiben nincs új panaszuk, például rutinszerű kontrollvizsgálatok és receptírás miatt ne menjenek orvoshoz, mert sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat. Csanádi Zoltán ugyanakkor kiemelte, hogy a sürgős esetek ellátásában nincs változás.

- Sajnos a szívbetegségek nem tartanak szünetet a járvány ideje alatt sem. Ezért, miközben jogosan hangsúlyozzuk, hogy aki teheti, maradjon otthon, arra is fel kell hívnunk a betegek figyelmét, hogy panasz, tünetek, állapotrosszabbodás esetén viszont telefonon feltétlenül konzultáljanak családorvosukkal, vagy kardiológusukkal. A sürgős beavatkozásokat, sürgős betegfelvételeket továbbra is elvégezzük, a jelen helyzetben is azonnali ellátást biztosítunk életveszély esetén, valamint olyan állapotokban, amelyek halasztása maradandó egészségkárosodással járhat- emelte ki Csanádi Zoltán.

A professzor külön felhívta a figyelmet arra, hogy hirtelen kialakuló, és 15 percen belül nem szűnő mellkasi fájdalom, fulladás, nehézlégzés, eszméletvesztéssel járó rosszullétek esetén haladéktalanul hívjanak mentőt.

- Külföldi adatok már jelzik, hogy a COVID-19 járvány idején az akut infarktusos betegek gyakran később keresnek orvosi segítséget, és sokszor rosszabb állapotban kerülnek a kardiológiai centrumokba, mint „békeidőben”. Hasonló veszélynek lehetnek kitéve a ritmuszavaros és a progresszív szívelégtelenségben szenvedők is. A betegeket a jelenlegi helyzet érthető módon elbizonytalanítja, nehezebb megítélniük, hogy mikor forduljanak egészségügyi ellátásért. Megkértem a klinikán dolgozó kollégáimat, és a Magyar Kardiológusok Társasága elnökeként a hazai szívgyógyászokat, hogy ebben a helyzetben próbáljunk minél többet kommunikálni betegeinkkel, illetve magunkat telefonkonzultációra elérhetővé tenni, hogy mind az elkerülhető orvos-beteg találkozásból, mind az annak elmaradásából származó veszélyeket csökkentsük. A klinikán a 06-70-607-48-69-es számon minden hétköznap 8 és 14 óra között egy kardiológus szakorvos áll a betegek rendelkezésére, akivel a problémájukat és a teendőket részletesen megbeszélhetik- mondta a DE ÁOK Kardiológiai Intézet vezetője.

Csanádi Zoltán arra is kitért, nagyon fontos, hogy a betegek ne hagyják abba a gyógyszeres kezelésüket, mert azzal nagyobb bajt okozhatnak, állapotuk romolhat.  Sokakat megzavart ugyanis, hogy a napokban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg egyes szívbetegségben és magasvérnyomás-betegségben használt gyógyszerek szedésének a COVID-19 megbetegedéssel való esetleges összefüggéséről.

- Jelenleg egyértelmű és tudományosan megfelelően megalapozott adatok ezeket a feltevéseket nem támasztják alá, azt viszont igen, hogy a szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelés alapgyógyszereinek elhagyása egyértelműen rontja a prognózist- tájékoztatott Csanádi Zoltán. 

A Debreceni Egyetem professzora azt javasolja mindenkinek, különösen a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy a következő napokban, hetekben kiemelten fektessenek hangsúlyt a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és a lehetőség szerint, a rendszeres mozgásra.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika új betegellátási rendjéről további részletek.

Sajtóiroda - CzA