Könyvtári távszolgáltatás

2020. március 31. - 16:08 A veszélyhelyzet és a zárva tartás ellenére is folyamatos a munka a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A DEENK munkatársai online segítik a kutatók és a hallgatók tudományos tevékenységét.

A kormány rendeletének értelmében március 17-e óta nem látogathatók a DEENK olvasótermei, a kölcsönzési szolgáltatásokat pedig határozatlan időre felfüggesztették. A könyvtár a kialakult helyzetben a hagyományos dokumentumokról az elektronikus, illetve digitalizált tartalmakra helyezte át a hangsúlyt. Az elektronikus adatbázisok eléréséhez online regisztráció szükséges a
https://webpac.lib.unideb.hu/Registration oldalon, ezután érhetőek el a magyar és külföldi e-könyvek, folyóiratok.

- Folyamatosan frissítjük az átmenetileg hozzáférhető adatbázisaink (https://lib.unideb.hu/hu/adatbazisok) listáját. Továbbá kiterjesztettük a Debreceni Egyetem Elektronikus Archívumában, a DEA-ban tárolt dokumentumok hozzáférését. A könyvtár beiratkozott felhasználói otthonról is elérhetik az „Egyetemi  IP" illetve a „Könyvtári számítógépek" korlátozással jelzett dokumentumokat, így a szak- és diplomadolgozatokat is – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Petró Leonárd.

A DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese kiemelte: folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a karok által az oktatásban használt jegyzeteket és szakkönyveket az egyetem oktatói és hallgatói szabadon elérhessék a Debreceni Egyetemi Kiadó oldalán (https://dupress.unideb.hu/).

Emellett a DEENK az egyetem oktatói számára digitalizálja a távoktatás során használt cikkeket és könyvfejezeteket is. Minderről az egyetemi könyvtár https://lib.unideb.hu/node/1616 oldalánlehet tájékozódni.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés: mi a teendő a nálunk marad könyvtári könyvekkel? A DEENK erre is talált megoldást: valamennyi kölcsönzés határidejét meghosszabbították szeptember 1-ig. Ezen időszak alatt nem számítanak fel késedelmi díjat, de a korábban keletkezett tartozások megmaradnak.

A változásokról bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/szolgaltatasvaltozasok oldalon olvasható.

Sajtóiroda – BZs