A vírusnak nyomják a féket

2020. március 19. - 16:35 A koronavírus terjedése miatt új betegellátási rendet vezettek be a Debreceni Egyetemen. A részletekről Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke az Alföld Televízióban és a Debrecen Televízióban nyilatkozott. A professzor életmentő vészfékezéshez hasonlította a megelőző intézkedéseket.

Berényi Ervin elmondta: miközben a baleseti ellátás és az életmentő műtétek elvégzése továbbra is zavartalan, a járvány miatt elhalasztottak minden nem sürgős beavatkozást, és szüneteltetik a betegek egészségének károsítása nélkül bezárható szakrendeléseket. A klinikán eddig 600-700, a Kenézy Kórházban pedig csaknem 400 műtétet ütemeztek át. Arra kérte azokat a betegeket, akiknek most elmaradt a beavatkozása, hogy telefonon és elektronikusan lépjenek kapcsolatba kezelőorvosaikkal, vagy a veszélyhelyzet elmúltával keressék fel orvosaikat, amikor új időpontot fognak kapni.

- Ez egy olyan szituáció, amilyen még nem volt. Minimálisra kell redukálni Debrecenben és Hajdú-Biharban is azt, hogy emberek találkozzanak, hogy átadják egymásnak a fertőzést. Így lehet életeket megmenteni. Itt nincs egyéni érdek, itt csak a közösség érdeke van. Kizárólag összefogással tudtunk kimenekülni ebből a helyzetből – jelentette ki Berényi Ervin elnök.

Bejelentette: már folyamatban van a Kenézy kórház belgyógyászati tömbjének kiürítése, ahol 250 ágyas, a koronavírusos betegek ellátására szolgáló részleget alakítanak ki.

A szakember szerint a rendkívüli helyzet hazánkban várhatóan 5-6 hónapig fog tartani. Ezt a véleményét Kína példájára alapozta, ahol a magyarországihoz hasonló szigorú intézkedések vezettek eredményre.

- A nálunk meghozott járványügyi döntések nagyon jók, és időben születtek meg. Követni kell minden az Operatív Törzs által kiadott központi utasítást és figyelni kell egymásra – hangsúlyozta a klinikai központ elnöke.

Nem érdemes mindenkit tesztelni

Berényi Ervin az Alföld Televíziónak nyilatkozva kifejtette: amióta csak sürgős esetekben végeznek Debrecenben komolyabb orvosi beavatkozásokat bizonyos szakterületeken 40-50 százalékkal csökkent az elvégzett műtétek száma. Erre a lépésre azért is volt szükség, mert az egész világon, így nálunk is kevés a felhasználható vér.   

Úgy vélte, a koronavírus rendkívül kétarcú, mert „nem bántja” az újszülötteket, gyerekeket, fiatalokat, ők többnyire észre sem veszik, hogy átestek a fertőzésen. Ugyanakkor az idősebbek körében komoly problémákat képes okozni.

A klinikai központ igazgatója arról is beszélt, hogy a koronavírus más vírusoktól eltérően akár 10-12 napig is képes az ember testében úgy „elbújni”, hogy nem okoz tüneteket, és csak nagyon nehezen mutatható ki. Így a fertőzöttek jelentős részének sem az első, de még a második tesztje is gyakran negatív – tette hozzá.

– Sokan kritikát fogalmaznak meg azért, hogy miért nem végzünk több tesztet. Amennyiben most mindenkit letesztelnénk, egy csomó hamis eredményt kapnánk. Nem lehetnénk biztosak abban, hogy ki fertőz és ki nem – magyarázta a szakember.

Az elnök elismerően szólt az egészségügyi dolgozók munkájáról, akik egyes szakterületeken már most is erőn felül teljesítenek. A Klnikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban úgy szervezik a munkát, hogy a járóbeteg-szakellátás és a műtéti szám csökkenése miatt most felszabadult humánkapacitásokat a járványügyi helyzet súlyosbodása esetén fogják bevetni.
 

http://dehir.hu/dtv/esti-kozelkep-2020-03-18/   (15:05-től)
 

http://www.hajdupress.hu/cikk/berenyi-ervin-veszfekezessel-az-emberek-egeszsegee
 

Sajtóiroda - OCs