MIT Catalyst: fókuszban az innováció

2020. március 09. - 18:06 Egész Európa számára meghatározó lesz az az innovációs központ, melyet a világ vezető műszaki egyeteme, az MIT módszertanára alapozva hoznak létre a Debreceni Egyetemen – hangzott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői tájékoztatóján.

- Egy szervezet legfontosabb versenyelőnyét az biztosítja, ha képes a tanulásra, és azt a gyakorlatban is meg tudja valósítani – mondta Ascsillán Endre a hétfői sajtótájékoztatón a fővárosban Jack Welch, a GE nemrég elhunyt emblematikus vezetőjének szavait idézve. A GE Magyarország alelnöke felelevenítette, hogy a GE-t meghatározó vállalattá alakító vezérigazgatónak fontos szerepe volt benne, hogy a Tungsram 1989-es megvásárlásával elindulhasson a GE magyarországi sikertörténete. Ascsillán Endre az akkori, jelentős mérföldkőnek számító lépéshez hasonlította a mostani helyzetet, amikor sokan dolgoznak azon, hogy minél több magas hozzáadott értékű termék és szolgáltatás valósuljon meg Magyarországon.

- Ennek a tevékenységnek az eredménye a mai esemény, ami mérföldkő a hazai innovációs ökoszisztéma életében. Ez egy komoly reflexió a magyar kormány innovációs és gazdasági versenyképességi stratégiája számára. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) meglátta, hogy érdemes erre a térségre jobban odafigyelni. Ez a „mágneshatás” Magyarországra hozza, itt tartja a legtehetségesebb fiatalokat a térségből. A hazai ökoszisztéma kiegészül az utolsó hiányzó elemmel, hogy az innováció terén a legmagasabb szintű termékek előállítása, a globális kihívásokra történő válaszadás helyben történjen Magyarországon – hangsúlyozta a GE Magyarország alelnöke.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kifejtette, hogy a DE egy különleges egyetem, amely a hagyományos oktatási és kutatási tevékenység mellett, a magyar gazdaság legfontosabb területeihez kapcsolódóan ágazati kabineteket hozott létre, így ágazatspecifikus klaszterrendszerek alakultak ki.

Az egyetemi vezetői felidézte, hogy 2017-ben olyan meghatározó multinacionális vállalatokkal kötött egészségipari együttműködési megállapodást az intézmény mint a GE, a Ruszatom Nemzetközi Hálózat, a világ legnagyobb genomikai vállalata, a kínai Bejing Genomics Institute, és a klinikai gyógyszervizsgálatokkal foglalkozó QuintilesIMS. A GE közreműködésével pedig létrehozták az egyetemen folyó mérnöki, műszaki, gazdaságtudományi, menedzsment és informatikai képzések, valamint az ipari igények összehangolására a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet.

- A közös gondolkodás következményeként az MIT megtalálta az elképzeléseihez illeszkedő, vertikálisan szervezet innovációs kompetenciával rendelkező Debreceni Egyetemet, ahol a konvencionális egyetemi kutatástól a klinikai vizsgálatokon át az ipari gyártásig minden folyamat egy rendszer részeként elérhető – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: a Debreceni Egyetemen működik Magyarország legnagyobb egészségügyi ellátórendszere, amely ideális hátteret jelent az egészségipari kutatás-fejlesztési eredmények valós környezetben történő klinikai vizsgálataihoz.

- Ez az innovációs központ nemcsak Közép-Kelet-Európában, de az egész kontinensen meghatározó hatású lesz. Az MIT és a Debreceni Egyetem ernyője alá fogja vonzani az egészségipar innovációs szempontból kiemelkedő tehetségeit – jelentette ki Szilvássy Zoltán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a magyar gazdaságfejlesztési politika következő lépésének nevezte a konstrukciót, amelyben a világ egyik legjobb műszaki egyetemével és egy nemzetközi szinten is meghatározó multinacionális vállalattal dolgozik együtt a Debreceni Egyetem.

- Az a célunk, hogy a magyar gazdaságban nem csak gyártási, hanem fejlesztési tevékenység is történjen, ezért most javítjuk az ehhez szükséges képességeinket. Az MIT Catalyst programja ezen jelentősen túlmutat, olyan struktúrát honosít meg, ami megmutatja, hogyan kell egy ötletből, egy kutatási eredményből egy piacképes terméket, szolgáltatást, vállalkozást létrehozni. Ezzel páratlan lehetőséget kapott Magyarország és a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta Palkovics László. Hozzátette: a magyar kormány a rendszerhez szükséges pénzügyi és környezeti támogatást biztosítja.

A miniszter kitért rá, hogy első lépésben az egészségipar témájában indul a program, de később a klíma és energia, autonóm járművek és a lézerfizika területére is kiterjesztenék a kutatásokat egy hosszú távú, 10 éves együttműködés keretében.

Az MIT Catalyst beindítására az EIT Health európai egészségipari innovációs hálózat biztosított lehetőséget. A kutatási program három részből áll, elsőként klinikai környezetben azonosítják a problémákat, a második lépésben végzik el a szükséges kutatásokat, a harmadik lépésben pedig ipari szereplők validálják a piacképes ötleteket. Az a cél, hogy a szükségletalapú kutatási szemlélet lévén a társadalom valódi problémáira találjanak megoldást.

Sajtóiroda - TPL