A hirtelen szívhalál megelőzéséért

2020. március 04. - 10:30 Defibrillátorokat vásárolt a Debreceni Egyetem. A négy életmentő eszközt az intézményhez tartozó gyakorlóiskolákban helyezik el. A műszereket az érintett intézmények vezetői az egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában vették át kedden.

- Csaknem három éve indította el a Debreceni Egyetem (DE) azon kezdeményezését, amellyel példát szeretne mutatni más hazai felsőoktatási intézményeknek, sportegyesületeknek. Akkor az volt a célunk, hogy minden sportlétesítményünknél legyen defibrillátor, így ha bármilyen tragikus eset történik a sportpályákon, azonnal, helyben lehessen beavatkozni. Miután ezen beszerzések végére értünk, most az iskoláink következnek – jelentette ki az eszközök átadásakor Balogh László. A négy életmentő műszert az intézményhez tartozó Balásházy Középiskolában, a Kossuth Gyakorló Csengő utcai, Kossuth utcai, valamint Arany János téri épületeiben helyezik el.

A DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója elmondta: korábban a DE Sporttudományi Oktatóközpontjában, a Böszörményi úti campuson, a Klinikán, a Műszaki Karon, az egyetem régi tornatermében, illetve a Nagyerdei Stadionban, az Unifit fitneszközpontban helyeztek el ilyen életmentő eszközöket, melyek használatára szerencsére eddig még soha nem volt szükség.

– Azt szeretnénk, ha ezeket a defibrillátorokat csak karbantartani kellene – fogalmazott a rendezvényen Bács Zoltán, a DE kancellára. Hozzátette: a defibrillátorok mellett a vírusveszélyes időszakra való tekintettel, több tucat kézfertőtlenítőt is beszereznek, amelyeket az egyetem nagyobb forgalmú épületeinek bejáratainál fognak elhelyezni a következő hetekben.

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ Sürgősségi Klinika igazgatója az eszközök kezelésére vonatkozóan kifejtette: az utóbbi években már nemcsak orvostanhallgatóknak tanítják az újraélesztést, hanem laikusoknak, például általános iskolásoknak is.

- Évente Magyarországon 25 ezer ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében, mely esetek hátterében zömében szívritmuszavarok állnak. Minden kamarai fibrilláció miatt, defibrillátor nélkül végzett újraélesztés esetén a siker aránya percenként 7-10 százalékkal csökken – emelte ki a szakember.

A Sürgősségi Klinika igazgatója hangsúlyozta: az iskoláknak most átadott műszerek félautomaták, olyan szoftver fut rajtuk, amelyeket akár a laikusok is tudnak kezelni.

A sajtótájékoztató végén bemutatták az összesen csaknem 3 millió forintba került defibrillátorok használatát, melyeket az iskolákban elsősorban a tornatermek mellett, illetve a portákon helyeznek el.
 

Sajtóiroda – OCs