Klímakárenyhítés – beszélni kell róla

2020. február 07. - 12:18 Az időjárási szélsőségek, a helytelen talajhasználat és szervesanyaggazdálkodás talajaink leromlásához vezethetnek. A klímakárenyhítés volt a témája „A talajra szabott gazdálkodásról” című tanácskozásnak a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetében.

- Ha valahol a klímakár fogalma fontos, az a szabolcsi térség, a homoktalajon hatványozottan jelentkeznek a klimatikus szélsőségek által okozott károk. Az okok: a csapadékhiány és annak szélsőséges eloszlása, a tartósan magas hőmérséklet, az elhúzódó száraz időszakok – sorolta Zsombik László, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetének igazgatója.

- A feladatunk, hogy bemutassuk azokat a hatékony eszközöket, amelyek a kezünkben vannak, amelyekkel a tudomány segíteni tudja az itt gazdálkodókat. Legyen az géphasználat, fajtaválasztás vagy éppen a tápanyagellátás. A talajban lévő vízzel való gazdálkodás és az ehhez szükséges eszközök, módszerek ismerete a homoktalajon fontos, jelen pillanatban azonban ezen ismeretek hatékony alkalmazása még nem teljeskörű, de az ilyen rendezvények lehetőséget nyújtanak a minőségi ismeretátadásra – jelentette ki az igazgató.

A 90 éves Westsik-féle vetésforgó rendszere éppen ezt hivatott támogatni, a kedvezőtlen adottságú talajokat hogyan tehetjük termékenyebbé.

- Az akkori elméletek ma reneszánszukat élik, akkor a termékenység javítása volt a cél, ma ennek a megőrzése. Ezt tudjuk bemutatni egy ilyen szakmai fórumon a piac szereplőivel – hangsúlyozta Zsombik László.

A regionális szakmai fórumon a talajművelési eljárásokról, a precíziós vetésről, a mikrobiológiai technológiákról, valamint a klímakárenyhítés lehetőségeiről, feladatairól hallhattak a résztvevők. 

Sajtó - ÉE