Új remény a Science Caféban

2020. február 03. - 15:50 „Emlődaganatos betegek kezelése a Debreceni Egyetemen” címmel Virga József, a Klinikai Központ, Onkológiai Klinika Onkológiai Osztály munkatársa tart előadást a Science Caféban.

Sokakat érintő-érdeklő témát jár körül soron következő rendezvényén a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadása. A helyileg előrehaladott és az áttétes emlődaganatos betegek kezelésében az elmúlt években több új típusú gyógyszer is elérhetővé vált szélesebb körben, jelentősen javítva ezzel a beteg gyógyulási esélyeit, ugyanakkor csökkentve a kiújulás, vagy a daganat előrehaladásának előfordulását.

Mit jelent a neoadjuváns kezelés? Miért van rá szükség? Mikor használható célzott terápia? Milyen új típusú gyógyszerek érhetőek el? Mire számíthat a beteg? Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ az előadás, törekedve arra, hogy laikusok számára is közérthetővé tegye mind a betegek mind családtagjaik számára azokat az elveket, amelyeket a szakemberek munkájuk, a gyógyítás során követnek.

- A modern terápiás lehetőségek folyamatos bevezetése mellett az elmúlt években teljesen összehangolttá vált a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Kenézy Egyetemi Kórház onkológiai egységeinek működése, így a város és a régió emlőtumoros betegei a legkorszerűbb kezelési elveknek megfelelő teljes körű ellátásban részesülhetnek – mondta előadásáról előzetesként Virga József.

Az új típusú készítmények egy része korábban csak klinikai vizsgálat keretén belül volt elérhető, ma már azonban a rutin betegellátás részét képezik.

- Kisebb változások történtek az elmúlt néhány évben a betegek ellátásának módjában, a kezelések időzítésének sorrendjében is, a ma nemzetközileg is elfogadott, modernebb onkológiai szemlélet azonban még nem kellően ismert szélesebb, laikus körökben – hangsúlyozta a szakember.

Időpont: 2020. február 5. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program" támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs