Indul a felsőoktatás Nyírbátorban

2020. január 27. - 12:19 A Debreceni Egyetem diplomáját is megszerezhetik azok a fiatalok, akik a Nyírbátor Közösségi Felsőoktatási Képzési Központba jelentkeznek. Az intézmény vidékfejlesztési agrármérnök és mérnökinformatikus szakokkal várja idén először a felvételizőket.

- Küldetésünk, hogy azoknak az elsősorban helyi fiataloknak biztosítunk lehetőséget a felsőoktatásban való részvételre, akik az ország hátrányos helyzetű régióiban élnek. Ezért alapítottunk a kormány támogatásával Kisvárda után Nyírbátorban is Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot, ahol a térségben felmerülő igényekre reflektálva, gyorsan, versenyképes diplomát szerezhetnek a térségben élő fiatalok világszínvonalú egyetemekkel együttműködve – jelentette be Belinszky Katalin igazgató pénteken, az új intézmény évindító gazdasági konferenciáján.

A tudás szerepe a gazdasági sikerekben, egyetemi képzések Nyírbátorban című rendezvényen a központ vállalati partnerei számára tartottak előadásokat a témában.

- A tudás a szellemi tőke legalább olyan fontos tényezője a gazdasági sikereknek, mint az anyagi erő, a pénz. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya ebben a térségben a legalacsonyabb, alig több mint 17 százalék, ami azt jelenti, hogy kicsi a térség munkaerőmegtartó-képessége. Ezen nagyon rövid időn belül változtatni kell, amelyhez komoly segítséget nyújt ez a központ – szögezte le Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

A fiatalok helyben tartására a nyírbátori a városvezetés komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt években. Ötezer munkahelyet teremtett, bérlakásokat építtetett, és ezt a célt szolgálja a felsőoktatási képzés beindítása is.

- Az erős gazdaság egy lehetőség, de kulcskérdés a jövő szempontjából, hogy azt hova fektetjük be. Azt gondolom, a legjobb döntés az, ha az emberek tudásába fektetjük be ezeket az anyagi, gazdasági lehetőségeket – hangsúlyozta Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK) Kisvárdán már két alapszakot (vidékfejlesztési agrármérnöki, turizmus-vendéglátás) és két felsőoktatási szakképzést (turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment) sikerrel elindított. Idén szeptemberben pedig a Nyírbátor Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban is meghirdeti a kar a nagy népszerűségnek örvendő vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakot.

- A Gazdaságtudományi kar elkötelezett amellett, hogy a régió fejlődését szolgálja. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget biztosítsunk a felsőoktatásban való részvételre azok számra is, akik olyan térségben élnek, ahol nem található a közelben felsőoktatási intézmény. Számukra megoldást jelenthet a kar kihelyezett képzése Nyírbátorban – hangsúlyozta Pető Károly dékán.

Az új központban az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar (OE NIK) mérnökinformatikus szakára is lehet jelentkezni február 15-ig. A képzéseknek az idén felújított önkormányzati épület ad otthont.

Bővebb információ a központ honlapján, valamint a felvi.hu weboldalon érhetők el. 

Sajtóiroda - TB