Science Café – tudományról könnyedén

2020. január 20. - 14:50 A vízimadarak élete, haszna, hasznosítása áll a Debreceni Egyetem ismeretterjesztő sorozatának idei első rendezvényének középpontjában. A „Vízimadarak hasznáról, avagy hogyan játszanak szerepet a növények terjedésében?” címmel Lovas-Kiss Ádám tart előadást.

A Debreceni Egyetem 8. évadába lépő ismeretterjesztő sorozata kéthetente az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, időnként kötetlen, játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

– Célunk nem változott az eltelt évek alatt, továbbra is a legfrissebb tudományos eredményeket szeretnénk népszerűsíteni, lehetőséget teremtve egy szokatlan környezetben való bemutatkozásra, mindezt úgy, hogy az előadások hallgatósága szinte valamennyi tudományterület újdonságait megismerhesse – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt, az intézmény tudományos igazgatója.

– A vízimadarak többféle szempontból is fontosak az emberek számára. Kedveltek például a vadászatban és a turizmus is épít rájuk (madár megfigyelések, madarász táborok). Ezeken felül a vízimadarak fontosak még különböző vizes élőhelyek összekötésében is, mivel a vándorlásuk során segítik más fajoknak egyik helyről a másikra jutását, terjedését. Ezek az állatok kiemelt szereppel bírnak a növényfajok elterjedésére és ez által a klímaváltozásra adott válaszukra egyaránt. Az előadásban több ízben beszámolok a vízimadarak fontosságáról az egészséges vizes élőhelyek fenntartásában – ismertette előadásának legérdekesebb, legfontosabb mozzanatait Lovas-Kiss Ádám, az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

Az előadás időpontja: 2020. január 22., szerda 17 óra
Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Sajtóiroda - BZs

Dokumentumok: