Megújul az Egyetemi Könyvtár

2019. december 06. - 08:31 A végéhez közelednek az augusztusban kezdődött átalakítási munkálatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában (DEENK). A tervek szerint a tanév második félévében már a megújult környezetben használhatják a gyűjteményt az egyetemi polgárok.

A felújításra európai uniós pályázati forrásából 300 millió forintot nyert az intézmény. A munkálatok a Főépületben a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtárat (BTEK), valamint az ugyancsak Egyetem téri campuson található Élettudományi Könyvtárat érintették.

A nyáron kezdődött nagyszabású átalakításnak köszönhetően megújulnak és átalakulnak a belső terek, emellett teljesen új olvasói helyek is születnek.


- A sikeres pályázatnak, az egyetemi vezetés támogatásának, a tervezők és kivitelezők együttes munkájának sikere hamarosan megmutatkozik – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi. A DEENK főigazgatója kiemelte: Az átalakításnak köszönhetően a könyvtár megfelel majd a 21. századi igényeknek, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy megőrizzék a tradíciókat.

– A pályázati eljárásrendnek megfelelően haladva a munkálatok ideje sajnálatosan egybeesett a tanév első félévével, de a könyvtár munkatársainak köszönhetően a különböző egységek átvették az érintett könyvtárak feladatait, így az oktatók, hallgatók, a város lakosai valamennyi szolgáltatásunkat folyamatosan igénybe vehették – hangsúlyozta a főigazgató.


A BTEK-ben korszerűsítették a Nagyolvasót: az új bútorok mellett megújultak a polcok és a falburkolat is, míg az előcsarnokban új szabadpolcos teret alakítottak ki, elsősorban a népszerű irodalom számára.

- Aki erre járt mostanában, már láthatja, hogy felkerültek az új csillárok és elkezdődött a polcok beállítása is. Fontos, hogy az átalakítás során igyekeztünk a könyvtár különleges atmoszféráját megőrizni, ennek érdekében az új bútorok is illeszkednek az épület műemléki jellegéhez – mondta Petró Leonárd.

- Az alagsorban egy korábbi raktárat alakítottunk olvasói és rendezvénytérré, ahol nem csak könyveket lehet majd böngészni, de mind a tanulásnak, mind a kikapcsolódásnak kiváló helye lesz. Emellett a jövőben itt szeretnénk a könyvtári kulturális programokat lebonyolítani – sorolta a DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese. 

Az Élettudományi Könyvtárban a legfontosabb változást a 2. emeleti tanulószobák jelentik, amelyekkel egy régóta fennálló felhasználói igényt tudnak kielégíteni. Az újonnan kialakított öt terem alkalmas lesz 8-10 fő számára megbeszélések, közös tanulás, vagy előadások tartására is. A 3. emeleten pedig a tanulószobák mellett egy multifunkciós előadótermet is kialakítottak.

A munkálatok decemberben befejeződnek, ekkor kezdődhet a terek újbóli berendezése, valamint a könyvtári anyag visszaszállítása. A DEENK felújításban érintett egységei közül a BTEK az idén már nem nyit ki, de az ÉTK emeleteit a vizsgaidőszak kezdetére ismét birtokba vehetik a tanulni vágyó hallgatók. A következő év elejétől pedig mindként épületben megújult környezet fogadja majd könyvtárlátogatókat.

Részletek: https://lib.unideb.hu/hu/deenk-2019-es-teratalakitasi-tervei

A Debreceni Egyetem felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése a gyakorlati és szakmai képzés megújítása érdekében
EFOP-4.2.1-16-2017-00015

Sajtóiroda – BZs