Különleges konferencia a DE GYGYK-n

2019. december 02. - 11:03 A logopédia, a gyógypedagógia valamit a tehetséggondozás aktualitásaival foglalkozott a Debreceni Egyetem Különleges Bánásmód Konferenciája. A nemzetközi tanácskozást negyedik alkalommal szervezte meg Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar.

A DE Gyakorló Óvodájába járó gyerekek és a gyógypedagógia szakos hallgatók látványos jelnyelvi előadásával kezdődött a kar idei Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciája november 29-én, pénteken. A Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karán három éve működik nagy sikerrel a gyógypedagógia alapszak, jelenleg több mint 600 hallgatóval.

- A gyógypedagógiai szak elindítása olyan jelentős létszámnövekedést okozott karunkon, amely megerősítette a képzési rendszert. Ez a konferencia is azt a célt szolgálja többek között, hogy a hallgatók és a képzés érdekében szoros együttműködést alakítsunk ki a hazai és határon túli képzőhelyek között – hangsúlyozta a tanácskozás megnyitóján Bálint Péter dékán.

A konferencián a plenáris előadásokat követően nyolc szekcióban osztották meg egymással a legfrissebb kutatási eredményeiket és gyakorlati tapasztalataikat a már gyakorló és a leendő szakemberek.

- Az előadások tematikájukat tekintve a gyógypedagógus kompetenciákra és a gyógypedagógia újabb értelmezésére fókuszálnak. A szekcióülésen többek között a családokkal, a gyógypedagógiai fejlesztésekkel és a logopédiával kapcsolatos témaköröket járjuk körbe. Ezen a konferencián is lehetőséget nyújtottunk a fiatal kutatóknak tudományos eredményeik bemutatására, egy szekcióban pedig kizárólag angol nyelven hallgatnak előadásokat a résztvevők - részletezte Gortka-Rákó Erzsébet, a DE GYGYK Gyógypedagógiai Intézetének igazgatója.

A tanácskozásra csaknem kétszázan érkeztek a hazai pedagógiai szakszolgálatokból és egyéb gyakorlati intézményekből. A konferencia kísérő rendezvényeként Mindenképp Másképp címmel nyílt kiállítás a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep anyagából, valamint a Dr. Molnár István EGYMI (Hajdúböszörmény) tanulóinak munkáiból.

Sajtóiroda-TB