Hazamehettek a négyes ikrek

2019. november 29. - 12:41 Elhagyhatták a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáját az október 24-én született négyes ikrek. A koraszülött babák az elmúlt 5 hétben folyamatosan fejlődtek, gyarapodtak, erősek és egészségesek. A család megköszönte a klinikai dolgozók munkáját.

-Egy igazi csapatmunka, a szülészet és a neonatológia, valamint más szakterületek együttműködésével értük el, hogy az édesanya és a babák szövődménymentesen hagyhatják el a klinikát. Négyes ikerterhesség nálunk legutóbb 3 éve, azt megelőzően pedig 30 éve volt. Az asszisztált reprodukciós technikák fejlődésével az ikerterhesség viszont egyre gyakoribb, a klinikán jelenleg is 20 ikerterhes kismama van a szüléshez közel- hangsúlyozta Krasznai Zoárd Tibor.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a Kenézy integrációjával az ország legnagyobb szülésszámú intézménye jött létre a Debreceni Egyetemen, ahol adottak a feltételek és folyamatosak a fejlesztések ahhoz, hogy család- és bababarát ellátást nyújtsanak.  


Az édesanya és a babák 5 héttel a császármetszés után, szövődménymentes gyermekágyas időszakot követően térhettek haza. A terhesség 32. hetében születtek kielégítő állapotban, de légzéstámogatást igényeltek. A három kislány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal jött világra október 24-én. Azóta egyenletesen és egyformán fejlődtek, mára mindegyikük több mint 2 kiló.  Az ikrek pénteken ugyan hazamehettek, de a szülők kapcsolatban maradnak a debreceni klinika orvosaival, akik az otthoni szakembereket is felkészítették a babák gondozására.

-        Tartottunk egy hazaadás tervező találkozót, ami az országban csak nálunk van. Meghívtuk többek között a babák háziorvosát, a területileg illetékes védőnőt, és a mentorprogram részeként olyan anyákat, akiknek szintén koraszülött babáik vannak és támogathatják a szülőket. Megbeszéltük, mi vár otthon a családra, hogy alakul a táplálás, az oltások rendje. Szoros kapcsolatot tartunk a családdal, legközelebb két hét múlva jönnek vissza kontrollra - ismertette Rózsa Tímea, a gyerekek kezelőorvosa, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa.

A klinika szakdolgozói a szülőknek mindent megtanítottak, hogyan lássák el a négy babát.  Anna, Panna, Anita és Richárd már most nagyon különböző személyiségek.

-        Ricsi és Panna nagyon aktívak, már most látszik, hogy erős egyéniségek, az etetésnél is kikövetelik az elsőséget. Anita és Anna lényegesen nyugodtabb. Érdekesség, hogy akik a pocakban is egymás mellett voltak, nagyon szeretnek egymáshoz érni. Ha el is vannak fordítva egymástól, rövid idő alatt visszafordítják az arcukat és összebújnak - mondta az édesanya, Nagyné Kozák Anita

Az édesapa az elmúlt egy hónapban folyamatosan ott volt a felesége, és a négy baba mellett. Otthonunkban mindent előkészített a hazatérésre. Igazi hősként tekint párjára, Anitára.

-        Az elején nem nagyon tudtam felfogni a történteket, de már egyre nagyobb a kötődés közöttünk. 5 hete folyamatosan a feleségemmel és a gyerekeimmel vagyok, az etetéseket is elsajátítottam, igyekszem mindenben segíteni, levenni a terhet a feleségemről - nyilatkozta az édesapa, Nagy Richárd

A szülők megköszönték az orvosok és a szakdolgozók munkáját. Ahogy fogalmaztak: nagy segítséget kaptak a klinikán ahhoz, hogy egészségesen vihessék haza az ikreket és elboldoguljanak a picikkel otthonukban is. 

Sajtóiroda