A népegészségügy ezer arca

2019. november 28. - 08:22 Szakmai konferenciát és fotókiállítást szervezett szerdán a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara. A kar ezekkel a rendezvényekkel csatlakozott a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz.

Egy sportcipővel eltaposott cigarettacsikk, vagy a visontai erőműből kiáramló, a felhőkön áttörő füst, egy vasúti kocsi, egy játszótér, az őszi fényár. Többek között ezek a témái azoknak a fotóknak, amelyeket a "Népegészségügy ezer arca" című kiállításon láthatnak az érdeklődők a kar épületében, a Kassai úti campuson. A kar fotópályázatára érkezett pályaművekből 19 alkotást állítottunk ki a tárlaton.

- Azért írtuk ki a pályázatot, mert kíváncsiak voltunk, hogyan gondolnak az emberek a népegészségügyre. Amikor megkaptuk a képeket, örömmel tapasztaltuk, milyen apró pillanatokra figyelnek fel. A fotókat egy háromtagú szakmai zsűri véleményezte, ez alapján választottuk ki a kiállításra szánt alkotásokat - ismertette Zsuga Judit dékán a szerda délelőtti megnyitón.

A szerdán megnyitott tárlatot hamarosan újabbak követik majd, a kiállítással avatták fel ugyanis a kamaragalériát a Népegészségügyi Kar épületében.

- Az egyetem Közművelődési Titkársága több évtizede végzi a munkáját ezen a területen. Képgalériával, évi 30 kiállítással, irodalmi és zenés estekkel, hangversenyekkel. A kassai úti Campuson eddig nem volt lehetőség kiállítások szervezésére. Ez a mai napon megváltozik, a Debreceni Egyetem polgárai, a debreceniek számára új lehetőség nyílt, hogy közelebb kerülhessenek a képzőművészetek szerteágazó világához - mondta Kozák Viktor, a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda szakmai témavezetője.

A megnyitón köszöntötték a népegészségügy jelentőségét bemutató hallgatói ösztöndíj pályázat díjazottjait is. A kiírás célja az volt, hogy így ösztönözzék a hallgatókat  népegészségügyi szempontól fontos kisebb projektek megálmodására és megvalósítására, a karon megtanult ismeretek alkalmazásával. Érkezett pályamű például interaktív lépésszámláló applikáció kifejlesztésére, továbbá középiskolásoknak tervezett prevenciós mozgásprogramok kidolgozására.

A karnak a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó programsorozata délután folytatódott "A népegészségtan legújabb eredményeinek megismertetése" című tudományos üléssel. Az előadók a bio-pszicho-szociális modell szellemében a tudományterület legfontosabb témáit és kutatásait ismertették. Nagy hangsúlyt kaptak a prevenció szempontjából meghatározó témák, így a mozgásszegény életmód káros hatásainak megelőzését célzó intervenciók, az egészség-érték szemlélet, a mentális egészség népegészségügyi jelentősége, valamint a magyar felnőtt lakosság egészségműveltsége. Betekintést kaphattunk az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatos alapellátási kutatási eredményekbe is. Az előadások érintettek továbbá néhány környezetegészségtani szempontból releváns kérdést, többek között a széleskörben használt növényvédő szerek újonnan feltárt genotoxikus hatásait.

Sajtóiroda