Elismert professzorokat köszöntöttek

2019. november 27. - 14:09 A Tankó Béla Emlékdíj idei díjazottjait, E. Kövér Katalint és Fülesdi Bélát köszöntötték kedden a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában. A Debreceni Egyetem professzorai az intézmény doktor- és díszdoktoravató ünnepségén veszik át a kitüntetést.

A Tankó Béla Emlékdíjat a jogelőd Debreceni Orvostudományi Egyetem Biokémiai Intézet egykori igazgatójának a tiszteletére alapították 1996-ban. A kitüntetés idei, huszonhatodik és huszonhetedik díjazottjait a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) professzorai köszöntötték november 26-án. A rendezvényen beszédet mondott Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, valamint Gergely Pál professor emeritus, a DAB elnöke.

E.  Kövér Katalin és Fülesdi Béla egyetemi tanárokat a Debreceni Egyetem professzorai, Fésüs Lászó és Csiba László akadémikusuk méltatták. E.  Kövér Katalin a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára. Az MTA rendes tagja, a hazai spektroszkópiai szerkezetkutatás egyik legeredményesebb, nemzetközileg elismert, kiemelkedő szaktekintélye.

Fülesdi Béla a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára. Az MTA doktorának kiemelt kutatási területe az agyi vérkeringés vizsgálata az anesztéziában és intenzív terápiában, valamint a neuromuszkuláris blokkolók és hatásuk monitorozása.
A díjazottak a kitüntetést november 30-án, szombaton a Debreceni Egyetem doktor- és díszdoktoravató ünnepségén veszik át.

Sajtóiroda-MM