Igazságok, tévhitek a génterápiában

2019. november 25. - 14:57 „A génterápiákról gólyáknak – avagy mit érdemes tudni a világ legdrágább gyógyszereiről” címmel Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet tanársegédje tart előadást a Science Caféban.

Az elmúlt hetekben több SMA-1 betegségben szenvedő kisgyermek kezelése kapcsán a hazai érdeklődés középpontjába került a génterápia. Az előadás célja, hogy áttekintést adjon a napjainkban rohamosan fejlődő és egyre elterjedtebbé váló gyógymódról.

-  Sok valós és sajnos fals információ látott napvilágot a közelmúltban a legkülönbözőbb szakmai és bulvár folyóiratokban. Rövid összefoglalóm a laikus közönség számára is érthető és élvezhető módon szeretné bemutatni a különböző génterápiás lehetőségek molekuláris hátterét. Ismertetem ezek klinikai alkalmazásait, a különböző genetikai és szerzett betegségek kezelését a hiányzó gének célba juttatásával, továbbá a génmódosított immunsejtek szerepét a daganatterápiában – sorolta témáit a hirek.unideb.hu portálnak Szöőr Árpád. Az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének tanársegédje hozzátette: mindemellett az előadás természetesen foglalkozik a génterápiakkal kapcsolatos etikai és gazdasági kérdésekkel is.

Az előadás időpontja: 2019. november 27., szerda 17 óra
Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs