A pénz jövője – a jövő szakemberei

2019. november 21. - 15:33 A Debreceni Egyetem 35 hallgatója nyerte el idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Kiválósági Ösztöndíját, további 18 hallgató pedig a pénzintézet és a felsőoktatási intézmény szakmai együttműködése keretében rendezett tanulmányi versenyeken ért el kiváló eredményt.

A Debreceni Egyetemmel  (DE) a Magyar Nemzeti Bank kiemelt partnereként vesz részt a hazai közgazdasági és pénzügyi szakemberképzés megújításában. Az együttműködés részeként jött létre az MNB Tanszék a DE Gazdaságtudományi Karán szeptemberben.

- Az MNB fiókképzésén kifejezetten pénzügyi, számviteli, banki ügyletekkel, interakciókkal, a banki tevékenységgel kapcsolatos ismereteket tanulnak célzottan a hallgatóink, első kézből a jegybank munkatársaitól, mindezt az egyetem legnagyobb karán, a Gazdaságtudományi Karon. Ez szinte egyedülálló az országban – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor hozzátéve, hogy az együttműködés keretében tanulmányi versenyt is indítottak az MNB-vel közösen a Debreceni Egyetem hallgatói számára.

A tanulmányi megmérettetésre három témakörben várták a pályamunkákat: a XXI. századi innovációk társadalmi hatásai, zöld növekedés - fejlődés kisebb ökológiai lábnyom mellett, a pénz jövője - a jövő pénze. A legjobb dolgozatoknak járó elismerést 18 hallgató vehette át hétfőn az MNB és a Debreceni Egyetem vezetőitől Budapesten.

Ugyanezen az ünnepélyes eseményen kapták meg oklevelüket azok a hallgatók is, akik a MNB Kiválósági Ösztöndíjprogramján szerepeltek sikeresen.

A jegybank negyedik alkalommal hirdette meg a programot a pénzintézet tevékenységéhez kapcsolódó alap- és mesterszakos hallgatók támogatására. Az ösztöndíjak odaítélésének legfontosabb szempontja a kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítmény volt.

Ebben a tanévben összesen 515-en, köztük a Debreceni Egyetem 35 hallgatója vehet részt a 10 hónapos pénzügyi támogatással járó programban.

Sajtóiroda-TB