Tejtermékből probiotikum

2019. november 19. - 09:52 A Mongol Állattudományi Egyetem professzora, Demberel Shirchin tartott előadást hétfőn a Debreceni Egyetemen. A szakember azt mutatta be a hallgatóknak, hogy a mongol pásztorok által előállított erjesztett tejtermékek hogyan alkalmazhatók a probiotikumok fejlesztésében.

Demberel Shirchin tudományos tevékenységében a növekedési élettanra, a fiatal állatok emésztőrendszeri patológiájára, a jótékony mikroorganizmusok alkalmazására összpontosít. Tanulmányozta Mongólia hagyományos erjesztett (fermentált) tejtermékeinek mikroflóráját és a tejsavbaktériumokat.

- Erjesztett tejtermékeket mintegy 170 ezer mongol háztájiban állítanak elő a pásztorok. Háromféle ilyen tejtermék van: az egyik kancatejből, a másik – ami a joghurthoz hasonló termék – juh-, kecske- és tehéntejből, a harmadik pedig tevetejből készül. Ezek nagy számban tartalmaznak az erjedés során felszaporodó, élő mikroorganizmusokat, többek közözött tejsavbaktériumot, amelyeket probiotikum fejlesztésére használunk – ismertette hétfőn, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartott előadásában Demberel Shirchin.

A professzor a Mongol Tudományos Akadémia akadémikusa, a Mongol Állattudományi Egyetem állatorvos professzora, PhD-fokozatát Magyarországon szerezte.

- Örülünk, hogy elfogadta a meghívást és előadást tartott a Debreceni Egyetem hallgatóinak. A téma az élelmiszergyártás fontos területe, szeretnénk, hogy a hallgatóink és a gyakorlati szakemberek ismerjék meg a népi élelmiszergyártást, amely tradíciókon alapszik és sikereket mutat fel a népi gyógyászatban - mondta Jávor András egyetemi tanár, rektori főtanácsadó, akit régi barátság fűz a mongol professzorhoz.

Demberel Shirchin az EBC Tejsavbaktériumi Társaságok Ázsiai Szövetségének (AFSLAB) tagja, és egyben országának képviselője a szövetségben. Több mint 10 mongol szabadalommal rendelkezik.

Sajtóiroda