A biofizika ötven éve Debrecenben

2019. november 19. - 16:16 Tudományos szimpóziummal és évkönyv kiadásával ünnepelte 50 éves jubileumát a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézete november 19-én a Kenézy Villában. Az elmúlt öt évtized eredményei mellett a jelen sikerei és a jövő célkitűzései is fókuszba kerültek.

Damjanovich Sándor akadémikus, a hazai és nemzetközi biofizikai élet meghatározó alakja 1969-ben alapította debreceni Biofizikai Intézetet. Az egyetem egykori professzora 32 évig vezette a központot, munkássága alapozta meg a jelenlegi intézet országos és nemzetközi hírét.  Mátyus László, az Debreceni Egyetem (DE) Általános Orvostudományi Kar dékánja ünnepi beszédében felidézte: az alapítás óta eltelt 50 évből 45-öt ő maga is az intézetben töltött.

-  Tanúja lehettem a kezdeteknek, egy olyan intézet kialakulásának, amely egyértelműen Damjanovich professzornak köszönhető. Egyike volt a legelsőknek az egykori orvostudományi egyetemen, aki nemzetközi sztenderdek szerinti kutatómunkát kívánt meg nemcsak önmagától, hanem a kollégáitól is – fogalmazott Mátyus László.

A dékán szerint a biofizika mindig is meghatározó tantárgy és intézet volt az orvoskaron, Damjanovich Sándor követői pedig nemcsak megőrzik a hagyományokat, hanem méltóképpen folytatják, és kellő hatékonysággal igyekszenek továbbvinni azokat.

- A biofizika tantárgy úttörő bevezetése és az intézet megalapítása a kutatási profilt is megváltoztatta. Elkezdődött a sejtmembrán szerkezetének vizsgálata, a sejtek működésének megértése – mondta Panyi György, a DE Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatója, aki előadásában megemlékezett az intézet indulásáról, de beszélt a biofizika jelenéről és jövőjéről is.

A szakember a hirek.unideb.hu-nak úgy nyilatkozott: a biofizika az általános orvosképzés szerves része kell, hogy maradjon, az intézet pedig igyekszik megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek a modern orvosképzés és a hallgatók részéről érkezik. Ennek megfelelően szeretnék tovább fejleszteni az oktatást, különös tekintettel a gyakorlati képzésre, ezért nemrég felújították a gyakorlati helyeket és modern műszereket szereztek be. 

Panyi professzor kiemelte, hogy a jövőben a nemzetközi kapcsolatok bővítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az igazgató nemzetközi, uniós pályázatok elnyerésében látja a jövőt és a tudományos munka egy olyan szeletét szeretnék művelni az intézetben, amelyhez Európában a Debreceni Egyetemen értenek a legjobban. Az ötvenéves jubileum teltházas ünnepségén mind a négy hazai orvosképző egyetem biofizikai intézeteinek igazgatója tartott egy-egy tudományos előadást.

A rendezvényen mutatták be az alkalomra összeállított évkönyvet, amely áttekintést ad többek között az intézet 50 éves történetéről, oktató- és kutatómunkájáról, a munkát támogató pályázatokról, a jelenlegi és korábbi munkatársairól és tükrözi a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet dinamikus fejlődését. A kötetben megemlékeznek az intézet emblematikus professzorairól, Damjanovich Sándorról és Gáspár Rezsőről, akik 1969 és 2001, illetve 2001 és 2009 között vezették az intézetet.

Sajtóiroda-MM