DE-NI: folytatódik a közös munka

2019. november 14. - 17:03 Öt évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és az NI Hungary Kft. A szerződést a high-tech iparvállalat új épületének csütörtöki átadó ünnepségén írta alá Szilvássy Zoltán rektor és Ábrahám László ügyvezető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László polgármester és Alex Davern, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át a National Instruments (NI) debreceni vállalatának új épületét a Határ úti ipari parkban. A rendezvény keretében öt évre szóló stratégiai együttműködést kötött a Debreceni Egyetem és az NI debreceni leányvállalata.

A legújabb tudományos és technológiai ismeretek átadására épülő műszaki felsőoktatás, mérnökképzés kiemelt támogatása érdekében született megállapodás kapcsán Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője felidézte, hogy már a vállalat debreceni gyárának 2001-es alapításánál fontos tényező volt a Debreceni Egyetem, amely hosszú távon garantálta a megfelelően képzett munkaerőt. Azóta az intézmény több száz diplomása: közgazdászok, jogászok, logisztikusok és mérnökök választották munkahelyként a vállalatot.

- Az egyetem oktatói és az NI mérnökei az elmúlt évek során számos területen alakítottak ki szoros együttműködést. Többek között a Debreceni Egyetem oktatási és kutatási tevékenységének támogatásában, a duális képzés közös kialakításában és megszervezésében, az egyetemi hallgatók számára a szakmai gyakorlóhely biztosításában működött közre a vállalat. A mai megállapodás ennek a közös munkának a megkoronázása – fogalmazott Ábrahám László.

A cégvezető hozzátette: örömére szolgál, hogy a kormányzat jelentős támogatást nyújt a Debreceni Egyetem mérnökképzésének fejlesztésére. 

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a stratégiai megállapodás aláírásán elmondta: vannak kapcsolatok, amelyek képesek megváltoztatni egy intézmény fejlődési útját.

- A Debreceni Egyetemet 40-50 évvel ezelőtt még nem úgy ismerték, mint a műszaki képzés fellegvárát, napjainkban azonban az intézmény a Budapesti Műszaki Egyetemet is megelőzi a rangsorokban. A világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology is a Debreceni Egyetemet választotta innovációs hubja helyszínéül – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A professzor kiemelte: a National Instruments és az egyetem között most megkötött megállapodás demonstrálja, hogy a különböző kutatási, innovációs és munkakultúrák termékenyítően hatnak egymásra.

A megállapodás általános célja, hogy résztvevői kölcsönösen segítsék egymást az innovációs és oktatási tevékenységeikben, közös kutatás-fejlesztési projekteket, vállalkozásfejlesztési programokat indítsanak. Az NI Hungary Kft. elkötelezett partner abban, hogy bővítse az egyetemen az ipari képzést, valamint egyetemi szakdolgozati témavezetéssel erősítse az ipar és egyetem együttműködését és a hosszú távú egyetemi gyakornoki programot.

Sajtóiroda - TPL