Bemutatkozott a „Debreceni modell”

2019. november 14. - 15:53 A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Központjának munkájával, eredményeivel, terveivel is megismerkedhettek az érdeklődők a Felsőoktatási Tanácsadási Egyesület (FETA) Diáktanácsadók vándorműhelye záró rendezvényén, amelyet csütörtökön tartottak a Főépület Aulájában.

A FETA Café – Diáktanácsadók vándorműhelye néven 2018 novemberében indult programsorozat célja, hogy alkalmat teremtsen az ország különböző felsőoktatási intézményeiben működő, tanácsadással foglalkozó műhelyek bemutatkozására, alkalmanként egy-egy különböző fókuszterületre koncentrálva.

A sorozat állomásai között korábban helyszínként szerepelt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem, ahol – többek között - a krízishelyzetek kezelését, a kortárs segítést, a lemorzsolódást, valamint az interkulturális és online tanácsadás aktuális kérdéseit járták körül a szakemberek.

A Debreceni Egyetemen november 14-én rendezett, „ A diáktanácsadás továbbfejlesztésének lehetőségei” című program egyben záró konferenciája volt a sorozatnak. Az eseményen a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (DEMEK) „szolgáltatási modellje” állt a középpontban, amely – együttműködve a Lelkierő Egyesülettel, mint civil szervezettel – országosan egyedülálló módon több területet átfogva nyújt segítséget a rászoruló hallgatóknak.

– Sokoldalúan és sokféle igénynek kell megfelelnie azoknak a szakembereknek, akik felvállalják ezt a területet, hiszen régiónként, intézményenként más-más a hallgatók tanulmányi, pénzügyi, szociális, egészségügyi, vagy éppen esélyegyenlőségi helyzete – fogalmazott köszöntőjében Bartha Elek.


Az egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte: Az egész magyar felsőoktatásban problémát jelent a lemorzsolódás, az ez ellen folytatott küzdelem mindig kiemelt figyelmet érdemelt, ezért hívta életre az intézmény 2001 októberében – az országban elsőként – mentálhigiénés programját.


– A DEMEK a Lelkierő Egyesülettel együttműködve komplex ellátást tud nyújtani a hallgatók számára, és ez a bio-pszicho-szociális modell országosan egyedülálló módon biztosítja a mentálhigiénés szolgáltatásokat a lelki problémák orvoslására – hangsúlyozta ismertetőjében Berényi András. A DEMEK vezetője előadásában ismertette a központ működését, amelyet ma már az egyetem valamennyi, 14 karáról felkeresnek a diákok, hogy segítséget kérjenek - kapjanak tanulmányi, párkapcsolati, vagy akár önértékelési gondjaik megoldásához.


- Az elmúlt egy év során rendezett hat konferencia számtalan eredményt hozott, hiszen teljesült eredeti célunk: kapcsolatokat építve ismerhettük meg egymás munkáját, hogy azokat átvéve hasznosítsuk a jól bevált módszereket. Mindez bebizonyította, hogy érdemes tovább haladni a megkezdett úton, és ez a folytatásra ösztönzi a Felsőoktatási Tanácsadási Egyesület munkatársait – mondta zárszavában Füleki Beáta, a FETA ügyvezető elnöke.

A rendezvényen lehetőség nyílt kitekinteni az erdélyi felsőoktatásban dolgozó segítők hallgatói léttel kapcsolatos tapasztalatira, a műhelymunka során pedig beszélgetés indult a kortárs segítés kereteiről, valamint az együttműködés jó gyakorlatairól.

Sajtóiroda - BZs