Fókuszban az adat

2019. november 08. - 13:47 Az Informatikai Kar korábbi, valamint jelenleg folyó adattudományi kutatásairól és a technológia nyújtotta új lehetőségekről volt szó a kar Adattudomány című ünnepi tudományos ülésén, ahol Hajdu András dékán a kar jövőképét is vázolta.

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezte meg az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő területével, az adattudománnyal foglalkozó tanácskozását a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a DAB Informatikai Bizottsága csütörtökön a DAB Székházban. Az eseményt Fazekas István tudományos dékánhelyettes nyitotta meg, aki köszöntőjében felidézte, hogy az informatikának ez a területe mindig is meghatározó szerepet játszott a természettudományi gyökerekkel rendelkező kar életében.

Hajdu András dékán „Adattudomány és az Informatikai Kar jövőképe” című előadásában a kar képzési és kutatási kínálata kapcsán kiemelte, hogy az informatikában egyre nagyobb teret kap a szükségalapú megközelítés. A társadalom részéről a mobil eszközök, az egészségügy, az adatvédelem, az oktatás terén a legnagyobb az igény a legkorszerűbb informatikai megoldások iránt, a cégek pedig a termék- és szolgáltatásfejlesztésben számítanak az informatikai szakemberekre.

A kari vezető kitért rá, hogy több iparvállalattal is dolgoznak közös projekteken, a Microsofttal például genetikai, biotechnológiai és járműipari kutatásokban működnek együtt, emellett kiemelt figyelmet kap a mesterséges intelligencia egészségipari alkalmazása, valamint az autonóm járművek kutatásához és fejlesztéséhez kapcsolódó szenzoros technológia.

- Az egészségipar számos területén van igény a legkorszerűbb informatikai technológiákra: az orvosi képalkotástól a mobil alapú diagnosztikai programokon át a központi idegrendszer folyamatainak neuro-informatikai vizsgálatáig. A Klinikai Központ szakembereivel együtt dolgozunk egy GDPR-kompatibilis klinikai adattárház létrehozásán – tájékoztatott Hajdu András.

Ispány Márton oktatási dékánhelyettes „Adatbányászat: a statisztikától a mély tanulásig” című előadásában felidézte az adattudomány kezdeteit, majd kitért az adatmodellezés és -vizualizáció témakörére, illetve bemutatta a neurális hálók és a mélytanulás legújabb eszközeit, valamint a Python programozási nyelv adattudományi ökoszisztémáját. Harangi Balázs adjunktus „Konvolúciós neurális hálók vizsgálata, fúziós rendszerbe történő integrálása orvosi szűrőrendszerekhez” címmel tartott előadása zárta a tudományos tanácskozást.

Sajtóiroda - TPL