Tisztelet és támogatás

2019. november 06. - 12:13 Berki Krisztián, Liu Shaoang, Tóvizi Petra, Kozák Luca és még 18 kiváló hallgató került be idén a Debreceni Egyetem élsportolókat segítő mentorprogramjába. A sportcsillagok mellett egykori sportszakembereiről sem feledkezett meg az intézmény.

2016 óta növekszik az a juharcserje, melyet az egyetem kiváló testnevelőtanárainak emlékére ültetettek Nyirkos István professzor mellszobra mellé a Sporttudományi Oktatóközpont szomszédságában. Akkor vált hagyománnyá, hogy mindenszentek alkalmából megkoszorúzzák az intézmény vezetői, oktatói, illetve hallgatói az olyan példaértékű pedagógusok emlékét őrző bronztáblát, mint Bácsi Gábor, Balogh Sándorné, Bokor László, Fekete Zsolt, Jancsó József, Kecskeméti János, Kecskeméti Jánosné, Korponai Ferenc, Máthé Géza, Molnár János és Tatár Miklós.

- Az ő kimagasló szakmai munkájuk nélkül nem létezne a Debreceni Egyetemen testnevelőtanár képzés a mai formájában. Azok a pedagógusok, akikről ma megemlékezünk, meghatározó személyiségei voltak az intézmény sportéletének – hangsúlyozta Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója a keddi megemlékezésen.

Az egyetemen a kiváló oktatókon túl ma már korszerű infrastrukturális háttér mellett tanulhat 115 leendő testnevelőtanár három évfolyamon. Köztük az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-vb-re készülő Tóvizi Petra, akit 21 hallgatótársával együtt, mentorprogrammal támogat az intézmény a kettős életpályamodell részeként.

- Több mint tíz éve a Debreceni Egyetem volt az első Magyarországon, aki elhatározta, hogy segíti tanulmányaiban a hazai és a nemzetközi élvonalba tartozó sportoló hallgatóit, illetve akiket egy lépés választ el attól, hogy a világ élmezőnyébe tartozzanak. Ebben a rendszerben minden résztvevőnek van egy hallgatói segítője, a tutor, aki a mindennapos operatív ügyekben támogatja, és van egy mentorja – általában egy vezetőoktató – aki, ha szükséges, az oktatói körben koordinálja a tanulmányait – részletezte Balogh László azon a kerekasztalbeszélgetésen, ahol először találkoztak a hallgatók segítőikkel.

Az idei mentorprogramnak két olimpiai bajnok is tagja: a gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, aki szeptemberben kezdett sport-és rekreációszervezés szakon, valamint a tornász Berki Krisztián, aki már az államvizsgákra készülhet jövőre.

- Tudom azt, hogy a diplomának milyen súlya van, és igenis küzdeni kell érte. Nagyon sok segítséget kapok az egyetemtől, főként a mentoromtól, hiszen nélküle nem tudnám összeegyeztetni a mindennapos edzést, utazást a tanulással, vizsgákkal. Bízom benne, hogy jövő májusban már államvizsgázhatok sportszervező szakon, de jó lenne még egy kicsit bővíteni a tudásomat a sporttudományok terén, így elképzelhető, hogy valamelyik mesterszakon folytatom majd a tanulmányaimat – nyilatkozta az olimpiai bajnok Berki Krisztián.

A mentorprogramban részt vevő sportolók egyéni, vagy kedvezményes tanrendet, valamint rugalmas vizsgarendet, vagy akár előnyös kollégiumi elhelyezést is kérhetnek, hogy a tanulás mellett a hazai és nemzetközi világversenyre is készülhessenek.

A mentorprogramban részt vevő hallgatók 2019/20. I. félév:

Arany Attila Csaba, triatlonista, gyógytornász szakos hallgató
Bakos Péter Béla, atléta, műszaki menedzser szakos hallgató
Bárány Donát, labdarúgó, gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató
Berki Krisztián, tornász, sportszervező szakos hallgató
Borgyos Panna, kézilabdázó, kereskedelem és marketing szakos hallgató
Brgato Giada, kenus, sportszervező szakos hallgató
Kiszel Zsófia, atléta, dietetikus szakos hallgató
Kozák Luca, atléta, kémia szakos hallgató
Krajcsi Bence, futsalos, sportszervező szakos hallgató
Liu Shaoang, gyorskorcsolyázó, sport- és rekreációszervező szakos hallgató
Macsi Martin, vízilabdázó, nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató
Macsi Patrik, vízilabdázó, nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató
Poczetnyik Luca Laura, kézilabdázó, nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató
Polyák László, kosárlabdázó, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató
Stefanidesz László Levente, vízilabdázóm vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató
Szabó Dóra, kézilabdázó, gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató
Szentes-Bíró Tamás, labdarúgó, sportszervező hallgató
Szőllősi Panna, sport aerobik versenyző, általános orvos szakos hallgató
Tóth Bence Miklós, kosárlabdázó, sport- és rekreációszervezés szakos hallgató
Tóvizi Petra, kézilabdázó, történelem-testnevelés tanárszakos hallgató
Ujvárosi Ádám, labdarúgó, testnevelés-földrajz tanárszakos hallgató
Zsilák László, vízilabdázó, építőmérnök szakos hallgató

A program az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 - „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című pályázat keretében valósult meg. 

Sajtóiroda