Szenátusi döntések

2019. november 05. - 09:31 Az MIT-val történő együttműködésről és a Multidiszciplináris Egészségipari Kompetenciaközpontról is volt szó a Szenátus október 29-ei ülésén. A testület professor emeritusi címek adományozásáról és új képzések indításáról is döntött.

Két aktuális, az intézmény életében meghatározó szereppel bíró projektről beszélt Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem Szenátusának legutóbbi ülésén. Október elején jelentették be, hogy a Debreceni Egyetem és a GE Healthcare budapesti központja kapott lehetőséget Magyarországon, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology Catalyst módszertanának európai meghonosításában.

- Az egyeztetések nyomán a DE és az MIT egy úgy nevezett faculty-rendszert hoz létre, amelynek lesz bostoni és debreceni lába, ezáltal a teljes magyar felsőoktatás számára hozzáférhető lesz a program, amely olyan innovációk létrehozására is lehetőséget teremt, amelyekre egyébként nem lenne mód az egyetemi keretek között. A faculty nem egy hagyományos értelemben vett oktató kar ebben az esetben, hanem innovációs egység. A 7-10 éves időszakra akár 60 millió dolláros is lehet a program - függően a projektkezdeményektől - aminek részletei kidolgozás alatt vannak. Jelentős képzési és szemléletformálási hatást várhatunk a programtól. A tematikus és pénzügyi keretekről a következő időszakban az MIT-val és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, vagy az NKFIH-val kell szerződést kötnünk – tájékoztatott Szilvássy Zoltán.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázata kapcsán benyújtott Multidiszciplináris Egészségipari Kompetenciaközpont tervezetéről szólva az egyetemi vezető a vállalati partnerekkel folytatott kutatásegyeztetések nyomán létrehozott tematikus együttműködéseket ismertette.

- Agrárvonalon a KITE-vel egy magas luteintartalmú kukoricaalapú medical food termékportfólió kifejlesztése, a Richter Gedeon gyógyszergyárral preklinikai csúcsmodellek alkalmazása gyógyszerjelöltek pszichoaktív mellékhatásának vizsgálatára, a nemzeti oltóanyaggyár mögötti cégcsoport különböző pre- és probiotikumokat fejleszt, a Tungsram a precíziós zárttéri növényfejlesztés fénnyel való szabályozásához járul hozzá, míg a GE Healthcare egy egészségügyi adatbázis-kezelő rendszert alakít ki velünk együtt – sorolta Szilvássy Zoltán.

A gazdasági ügyekről Borné Lampert Andrea általános kancellárhelyettes tájékoztatta a Szenátust. Beszámolójában kiemelte, hogy befejeződtek a szolnoki gazdálkodási kar integrációjának gazdasági utómunkálatai, ezzel lezárták az integrációs feladatokat.

A szenátusi tagok egyetemi tanári pályázat rangsorolásáról, valamint professor emeritusi címek adományozásáról döntöttek. Az intézmény szervezeti és működési szabályzatának módosítása nyomán ezentúl az Oktatási Igazgatóság látja el a pedagógus-továbbképzés központi koordinációját, a Klinikai Központban létrehozták a Klinikai Szakpszichológiai Szolgálatot, míg az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságon belül az Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központot. Emellett többek között módosították az intézmény minőségbiztosítási kézikönyvét, tehetséggondozó programjának szabályzatát, s elfogadták a közalkalmazotti szabályzatot. Jogszabályváltozások miatt változott a számviteli politika, valamint a számlarend is.

Az oktatási ügyek között a testület támogatta a mechatronikai mérnök mesterképzési szak járműmechatronikai szereléstechnológiai specializáció, Szolnokon vidékfejlesztési agrármérnök alapképzési szak, valamint gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzési szak, illetve Nyírbátorban vidékfejlesztési agrármérnöki szak indítását.

Sajtóiroda - TPL