Négyszeres boldogság

2019. október 28. - 12:12 Néhány héten belül hazamehetnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti Klinikáján csütörtökön született négyes ikrek. A 3 lány és a kisfiú egyelőre inkubátorban van, de mindegyikük egészséges. A babák mesterséges megtermékenyítéssel fogantak.

Anna, Panna, Anita és Richárd csütörtökön császármetszéssel jött világra. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán legutóbb 2016-ban, azelőtt pedig 30 éve születtek négyes ikrek.

- Nagyon örülünk annak, hogy újra négyes ikrek születtek nálunk. A picik jó állapotban vannak, ezt biztosítja az is, hogy klinikánk a családbarát szemlélet elkötelezett híve, Európában először kapta meg a baba barát címet, illetve az is fontos, hogy a koraszülött osztály a szülészeti klinika épületében van és kiváló szakemberek dolgoznak itt. Örülünk, hogy a család megtisztelt bennünket a bizalmával – mondta el Lampé Rudolf, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A babák mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, és a terhesség 32. hetében születtek meg egészségesen, 1230 és 1750 gramm közötti súllyal. Egyelőre inkubátorban vannak, de gyorsan fejlődnek.

- A többes terhesség gyakrabban fordul elő az asszisztált reprodukciós technikáknál, így például az inszeminációnál.  Minél több a magzat, annál magasabb rizikójú a terhesség, nagyobb a szövődmények lehetősége, ezért az édesanyát már a 28. héten felvettük, hogy őt és a babákat intenzívebben megfigyelhessük. A szülés a 32. héten spontán indult. A babák koraszülöttek, de jól vannak, és szépen fejlődnek, így hamarosan az édesanyával lehetnek – hangsúlyozta Sápy Tamás, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa.

A 26 éves édesanyának több évig nem sikerült teherbe esni, ezért keresték fel a klinikán Sápy Tamás adjunktust. Fél éven belül meg is fogantak a babák.

- Nagy volt az öröm, hogy sikerült teherbe esnem. Először sokként ért bennünket, hogy négy baba van, de én akkor is úgy gondoltam, hogy mindegyiküket szeretném megtartani és meg akartam nekik adni a lehetőséget az életre. Nagyon jól döntöttünk, nagyon boldogok vagyunk. Minden erőmmel azon voltam, hogy minél tovább vigyem a terhességet. Megnyugtató volt, hogy egy ilyen felkészült szakmai stáb áll mögöttünk, bíztam bennük, és ezért is tudtuk végigcsinálni – mesélte a négyes ikrek édesanyja, Nagyné Kozák Anita.

A 33 éves édesapa szinte egész nap a családja mellett van a klinikán.

- Nagyon örültem, hogy van egy fiú is, először úgy volt, hogy négy kislányunk lesz. Most felkészülünk arra, hogy minél jobb szülők lehessünk. Nagyon nagy felelősség, de vállaltuk, és meg is fogjuk csinálni – tette hozzá boldogan az édesapa, Nagy Richárd.

A négyes ikrek a tervek szerint néhány héten belül elhagyhatják a klinikát.

Sajtóiroda - CzA

Fotó: Bódi Sándor, MTI/Czeglédi Zsolt