Kultúráról higiénikusan

2019. október 17. - 15:44 Idén első alkalommal a Debreceni Egyetem ad otthont „A kultúra higiéniája" című konferenciának, amelyet közösen rendez a Tolsztoj Társaság a Magyar-orosz Együttműködésért Egyesület és az egyetem Orosz Központja október 17-18-án az intézmény.

A 2012 óra folyamatosan megrendezett orosz nyelvű kulturológiai konferenciának eddig olyan nagynevű intézmények adtak helyet, mint a Szentpétervári Állami Egyetem, a Moszkvai Állami Szociális Egyetem, vagy az Orosz Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézete.

A találkozó helyszíne – évente váltakozva – Magyarország és Oroszország. Hazánkban eddig a budapesti Orosz Kulturális Központ vállalta a házigazda szerepét, első alkalom, hogy vidéki helyszínt választottak a szervezők.


Az eddigi konferenciák anyagából kétnyelvű, orosz-angol, illetve orosz-magyar kötetek jelentek meg.

- A konferenciák résztvevőinek egy szűkebb csoportjából álló kutatógárda olyan, a kultúra higiéniája diszciplínáját bemutató kollektív monográfiát hozott létre, amely tankönyvként is szolgál majd a Moszkvai Állami Szociális Egyetemen alternatív tárgyként hamarosan bevezetendő „A kultúra higiéniája" tantárgyhoz – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Goretity József, az egyetem Bölcsészettudományi Kar Orosz Központjának igazgatója, aki Szűcs Olgával, a Szlavisztikai Intézet oktatójával együtt szerepel az orosz nyelvű kötet szerzői között.

Az idei, tizedik konferencia központi témája a kultúra helye és szerepe a digitalizált világban, amelyről a korábbi évekhez hasonlóan a legjelentősebb, kulturológiával foglalkozó egyetemek és kutatóintézetek neves szakemberei tartanak előadásokat.

Sajtóiroda - BZs