A top 50-ben a Debreceni Egyetem

2019. október 15. - 09:36 A 37. helyre rangsorolta a Debreceni Egyetemet a Quacquarelli Symonds (QS) új, kedden megjelent regionális, Emerging European and Central Asian ranglistáján. A legjobb helyezést ezúttal is a nemzetközi hallgatók tekintetében érte el az egyetem.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta rangsorolják a világ felsőoktatási intézményeit. Az idei évben 354 fejlődő európai és közép-ázsiai egyetemet értékelő regionális rangsort 10 indikátor figyelembevételével készítették el.

Az akadémiai elismertség 30%, a munkáltatói elismertség 20%, a kar oktatói/hallgatói arány, a nemzetközi kutatói hálózat és a karra eső publikációk száma 10-10%, a PhD-fokozattal rendelkezők száma, a publikációk idézettsége és a webes hatás 5-5%, a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya pedig 2,5-2,5% -ban számított az összpontszámnál.

A Debreceni Egyetem ezúttal is a nemzetközi hallgatókat tekintve teljesített a legjobban, ebben a kategóriában a 18. helyezést szerezte meg, míg a webes hatás területén javított, idén a 35. helyen áll.

- A Quacquarelli Symonds a világ egyik legmeghatározóbb felsőoktatási rangsora, amely az intézmény számára is fontos visszajelzést nyújt az elvégzett munkáról. Az, hogy a Debreceni Egyetem helyet kapott a fejlődő Európa és Közép-Ázsia legjobb 50 felsőoktatási intézménye között, az mindenképpen bizonyítja, hogy jó úton járunk – fogalmazott Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

Az idei rangsor élén a Lomonosov Moscow State University, a Saint Petersburg State University és a Novosibirsk State University áll. A listára a tavalyi 14 után ebben az évben 17 magyar felsőoktatási intézmény került fel, közülük a Debreceni Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kapott helyet a top 50-ben.

A teljes lista elérhető a QS weboldalán.

Sajtóiroda - TPL