Aratott a Kossuth a Hungarikum-versenyen

2019. október 07. - 15:26 Két korosztályban is felállhattak a képzeletbeli dobogóra a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájának diákjai a Hungarikum-verseny országos döntőjén. A kossuthos fiatalok csaknem 140 nemzeti értékről adtak számot elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018-ban írt ki pályázatot nemzeti értékeink megismertetésére és népszerűsítésére, vetélkedők szervezésére, amelyen huszonhét magyarországi és külhoni általános és középiskolás csapat mérte össze tudását. A verseny középpontjában a hungarikumok és a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékek megismerése állt.

Ennek a többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjét rendezték meg szeptember végén Balatongyörökön, ahol a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája  két csapattal is sikeresen képviseltette magát.

Az egész napos versengés alatt változatos, érdekes feladatsorokat kellett megoldania a fiataloknak: kapura lövés, íjászkodás, kalocsaiterítő -színezés, kürtőskalács-sütés, magyar pásztor- és vadászkutyafajta felismerése. Majd elméleti kérdésekre kellett megtalálni a helyes válaszokat tesztsor, kép-, hang-, videofelismerés formájában.

A felkészülés alatt közel 140 nemzeti értékről kellett mély tudást szerezniük a diákoknak, melyhez a Hungarikum-törvény, annak végrehajtási rendelete, a nemzeti értékpiramis felépítése és egyéb jogi ismerek adták a kiindulópontot.

Az általános iskolások versenyén végül a Kossuth Gyakorló 9. A – a verseny indulásakor még nyolcadik osztályos - csapata második helyezést ért el. A csapat tagjai: Jurek Zsuzsa, Kótai Kitti, Pető Boróka, Tovtin Anasztázia, felkészítő tanáruk: Kormos Attila.

A középiskolai versenyben az első helyezést nyerte el az egyetemi gyakorlóiskola csapata: Németh Péter, Zsurka Kristóf, Bartók András a 11. A-ból, valamint Sárkány Veronika Szonja 11. D osztályos tanuló. Felkészítő tanáruk Tóth Marianna Katalin.

Sajtóiroda-TB