Hagyomány és innováció Pallagon

2019. szeptember 30. - 16:45 Kollégium- és haranglábavatóval nyitotta meg jubileumi programsorozatát a Debreceni Egyetem pallagi középiskolája hétfőn. A Balásházy idén ünnepli a középfokú agrárszakképzés indításának 80. évfordulóját.

- A Balásházy-nak van egy sajátos arculata, egy olyan identitásformáló kisugárzó ereje, amely az itt végzetteket még évek, évtizedek múlva is arra készteti, hogy visszatérjenek és tudásukhoz, tehetségükhöz mérten részt vegyenek az iskola életében, hozzájáruljanak annak fejlődéséhez – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény felújított kollégiumának, illetve az épületek között felállított harangláb avatóünnepségén.

Szlezák László aranykalászos harangöntő alkotása 1933-ban kapott helyet az intézményben, de az elmúlt évtizedekben erősen megrongálódott, még egy háborús lövedék nyoma is felfedezhető rajta.

- Ez a harangláb mindig meghatározó jelképe volt az iskolához szervesen kapcsolódó fiú és lánykollégiumnak, nemzedékek keltek és tértek nyugovóra a hallatán, szinte vezényelte mindennapi életüket. Régi fénye azonban megkopott. Ezt észlelte egykori kiváló diákunk, Rózsa Péter, aki önzetlen felajánlást tett és elvállalta a harangláb felújítását, renoválását – emelte ki köszöntő beszédében Filep Miklós intézményvezető. Hozzátette: az iskola legalább olyan hálás a munkában résztvevő szakembereknek, mint a fenntartó Debreceni Egyetemnek, amely a kollégium teljes körű felújításának költségét biztosította.

A beruházás első ütemében 120 millió forintot fordítottak az épületek energetikai korszerűsítésére, a szeptember elején befejeződött második ütemben pedig a belső munkálatok, így a gépészet, a burkolatok és a bútorzat cseréje valósult meg 180 millió forintból. Az így kialakított, zömében háromfős szobákban laknak az iskola sporttagozatos diákjai, a DLA növendékei is.

- A Debreceni Labdarúgó Akadémiát egy több évtizedes múltra visszatekintő intézmény várta itt Pallagon, azóta is kiváló partnerségi viszonyt ápolunk a Balásházy-val. Az oktatási színvonal emelkedése mellett az infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, ami a mi munkánkat is nagyban segíti, hiszen ebben a felújított kollégiumban modern és minden igényt kielégítő körülmények között töltheti mindennapjait a jövő labdarúgó nemzedéke – mondta Makray Balázs, a DLA ügyvezetője.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke szerint az intézmény fejlődése az ágazat jövője szempontjából is fontos. 

- A magyar agráriumnak a hagyományra és az innovációra kell épülnie, arra a tudásra, amit mi magyarok itt a Kárpát-medencében megmutattunk. De hogyan lehet ezt úgy továbbvinni, hogy a 21. században is megállja a helyét? A Balásházy-ban ez a receptúra adott, hiszen ez a nagyon komoly hagyományokra épülő középiskola a fenntartó Debreceni Egyetemmel együtt a térség legnagyobb tudásbázisa – hívta fel a figyelmet Szólláth Tibor. 

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma ebben a tanévben ünnepli a középfokú agrárszakképzés indításának 80. évfordulóját. A jubileum alkalmából programsorozatot szervez az intézmény, melynek első kiemelkedő rendezvénye volt a kollégium és a harangláb felavatása. A következő hónapokban szakmai tanácskozásokkal, évfolyamtalálkozókkal és számos egyéb eseménnyel tisztelegnek az egykori és a jelenlegi tanárok, diákok. Elhatározták továbbá, hogy mostantól minden tanévben minden tanuló és pedagógus elültet egy-egy fát a Nagyerdőben.

Sajtóiroda-TB