Két nap és jön a kosárrajt

2019. szeptember 26. - 16:16 Szombaton 19 órától a Kaposvári KK ellen kezdi a 2019-2020-as szezon küzdelmeit a DEAC NB I/A-s kosárlabdacsapata. A Debreceni Egyetem együttese tavalyhoz képest egyet előrelépne. A cél bekerülni a legjobb nyolc csapat közé a bajnokságban

A bajnoki rajt előtt évadnyitó sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a DEAC kosárlabda szakosztálya az együttes meccseinek otthont adó Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. Az eseményen részt vett Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, aki elmondta, bár a különböző sportágakban sorra kezdődnek a bajnokságok az egyik legjobban a szeptember 28-i Kaposvár elleni kosaras szezonkezdést várja.

- Minden évben azt várjuk, hogy kicsit fejlődjön a csapat és a szakosztály, és amióta a DEAC kötelékébe tartozik a kosárlabda, ez mindig megvalósul. A tavalyi év a Magyar Kupa bronzéremmel magasra tette a lécet, de remélem, hogy ebben a szezonban sikerül a bajnokságban vagy akár a kupában is előrelépni –vélekedett az előttünk álló szezonról a Debreceni Egyetem kancellárja. Széles Diána alpolgármester szerint nincs még egy ilyen város az országban, ahol ennyi első osztályú sportcsapat van, mely az elmúlt húsz év infrastrukturális fejlesztéseinek is köszönhető. 

- Azt gondolom, hogy a fejlesztéseket sikerült megtöltenünk tartalommal. A Debreceni Egyetem és a város kapcsolata továbbra is példaértékű, nem is csoda hogy ilyen komoly sportélet van Debrecenben. Nagyon büszke vagyok, hogy mintegy nyolcszáz gyerek kosarazik versenyszerűen az akadémia kötelékében, és a felnőtt csapat révén egy követendő példa áll előttük – monda az alpolgármester. 

Nagyon sok minden történt a DEAC fennállásának száz éve alatt, de az elmúlt 10-15 évben is rengeteg mindenben sikerült előrelépnie a klubnak – erről is beszélt a DEAC ügyvezetője, Lóczy Lászlóné Kovács Marianna.

- A kosárlabda világszerte központi szerepet játszik az egyetemi sportban, és ez szerencsére nálunk is így van. Az Oláh Gábor utcán szinte mindig teltház előtt játszik a csapat, bízom benne, hogy a lépésről-lépésre való építkezés tovább folytatódik – fejezte ki reményét a klubvezető.

Becsky István szakosztályvezető kiemelte, hogy szeretnének idén még egyet előre lépni, és tovább folytatni a szisztematikus építkezést.

- A Magyar Kupa szereplést nehéz lesz túlszárnyalni, hiszen ahhoz döntőt kéne játszanunk, de mindenképp célunk, hogy bejussunk a nyolc közé, és ott legyünk az elején. A bajnokságban is szeretnénk a rájátszásba jutni, de nyilván érezzük, hogy idén is nagy lesz a versenyfutás. Nagy érvágás volt Berényi Sándor visszalépése, de azt gondolom, hogy Kovács Adrián kinevezésével is nagyon jó kezekben van a gárda. A 26 éves vezetőedző, arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy kinevezése óta a szombati szezonrajtra vár. 

- Teljes erőbedobással készülünk, mind a szakmai stáb mind a csapat. Szerintem jól sikerült a felkészülésünk, az új érkezőket sikerült beépíteni a csapatba. Remek hangulatban telnek az edzések, és bízom benne, hogy már most szombaton a Kaposvár ellen is visszaköszön a befektetett munka, és győzelemmel indítjuk a bajnokságot. A vezetőedző mellett a játékosok is bizakodóak. 

- Az előző szezonhoz képest mindenképpen előre kell lépnünk védekezésben, és idegenben is sokkal kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk. A csapat kémiája szerintem megfelelő, jó gárdát sikerült építeni. Remélem, hogy mindkét fronton a négybe kerülnünk a végén – nyilatkozta a tavalyi szezon legjobb debreceni játékosa, Milos Boriszov.
A sajtótájékoztató végén Makray Réka, a debreceni Continental Powertrain Hungary Kft. cégvezetője bejelentette, hogy a vállalat mostantól támogatója a DEAC kosárlabdacsapatának, ezzel is szorosabbra fűzve az együttműködést a klubbal és a Debreceni Egyetemmel.

DEAC/Erdei Ádám, fotók: Bódi Sándor