3D műtét a Science Caféban

2019. szeptember 24. - 12:25 Egy igazi 21. századi műtéti eljárás, a 3D megoldások alkalmazásának rejtelmeit ismerhetik meg az érdeklődők, ha ellátogatnak a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café tanévnyitó programjára.

„3D megoldások alkalmazása a mozgásszervi sebészetben” címmel Manó Sándor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszék tudományos munkatársa tart előadást a Science Caféban. Az idei tanév első rendezvénye szeptember 25-én, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Napjainkban a 3D technológiák egyre nagyobb teret hódítanak a gyógyítás különböző területein, beleérve a mozgásszervi sebészetet is. A mozgásszervek, valamint az alkalmazott implantátumok, műtéti eszközök geometriája, mérettartománya lehetővé teszi a viszonylag egyszerű 3D modellezést és a hatékony alkalmazást. Az alkalmazott technológiák mindegyike (3D nyomtatás, 3D szkennelés, 3D tervezés, navigáció) informatikai vonatkozású; részben, vagy egészében szoftveres folyamatokból állnak, alkalmazásukhoz elengedhetetlen a számítógépek, vagy számítógépes rendszerek használata.


- A mozgásszervi sebészeten belül is többféle módon segíthet a technológia, de minden esetben egy virtuális modell létrehozása szükséges a folyamat végrehajtásához. Ezt a virtuális modellt aztán legyárthatjuk (3D nyomtatás, 3D marás), szerkeszthetjük, vagy illeszthetünk hozzá további 3D modelleket (CAD – Computer Aided Design, egyedi implantátumtervezés). Valamint navigálhatunk is műtét közben ezek segítségével, vagy akár virtuális műtétet végezhetünk el rajtuk. Az előadás során a fenti lehetőségeket szeretném példákon keresztül röviden, közérthetően bemutatni – avatott be az előadás részleteibe Manó Sándor.

A Science Café a 2019-20-as tanévben is várja a tudomány iránt fogékony közönséget kéthetente, szerda délutánonként a Libri Könyvesboltban.

Sajtóiroda - BZs