MinDEn, ami sport

2019. szeptember 19. - 12:08 A tradicionális egyetemi klubok számára rendezett workshopot a DEAC, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetével közösen. Debrecenben tartotta éves gyűlését a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottsága is.

- A Debreceni Egyetem sportmodelljére több felsőoktatási intézmény mintaként tekint. Rendszeresen érkezik megkeresés a DEAC-hoz hasonlóan nagymúltú, jellegében és méretében hasonló egyetemi egyesületektől azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudott a Debreceni Egyetem ekkora sportolói bázist kialakítani, ennyi sikeres csapatot működtetni és ennyi kiváló minőségű sportlétesítményt megvalósítani. Ezt a koncepciót, tapasztatainkat osztjuk meg ezen a fórumon a tradícionális egyetemi klubok vezetőivel – tájékoztatott Balogh László a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének vezetője a Nagyerdei Stadionban tartott rendezvény kapcsán.

A csütörtöki worskshopon a házigazda Debreceni Egyetem és a DEAC vezetői mellett a BEAC, MAFC, MEAFC, TFSE és a SMAFC képviselői ültek egy asztalhoz, hogy megvitassák, hogyan lehetne az egyetemi kluboknak a magyar versenysport rendszerében egy még hatékonyabb szereplést, működést, érdekképviseletet elérni.

A fórumot követően ugyanitt tartotta éves gyűlését a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottsága is. A tanácskozáson a Debreceni Egyetem mellett olyan sporttudományi képzéseket folytató felsőoktatási intézmények vezetői vettek részt, mint a Testnevelési Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Nyíregyházi Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem.

A rendezvényen olyan témákról volt szó, mint a felvételi trendek és a megszűnő az OKJ-s képzések miatt szükséges edzőképzés átalakítása. A szakemberek tárgyaltak továbbá arról, hogyan befolyásolta a hazai sportiskolák rendszerét, működését a mindennapos testnevelés bevezetése, és ez miként hathat vissza a felsőoktatási intézmények sportszakember képzéseire.

Sajtóiroda-TB