Az új stratégiáról tárgyaltak

2019. szeptember 19. - 14:57 Innováció és értéklánc-szemlétű gazdálkodás. Ezekről is szó volt a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinet keddi kihelyezett ülésén, a Parlamentben. A tagok a minisztériumok képviselőivel vitatták meg az agrárképzés- és kutatás lehetőségeit.

Az ülés egyik legfontosabb célja az volt, hogy a kabinet tagjai a szaktárcák, illetve a pénzügyi és a gazdasági szféra képviselőivel közösen megtárgyalják és meghatározzák az innovációs eredmények gyakorlati hasznosításának további lehetőségeit, az egyetem aktív szerepvállalásával.

Az eseményen elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem értékláncban gondolkodik, az intézmény a termeléstől, az exportpiacokon történő értékesítésig részt kíván venni a teljes gazdasági folyamatban és felkészül akár, - a legmagasabb minőségi szintet jelentő- gyógyító élelmiszerek gyártására is.

A tanácskozáson Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem jelentőségéről szólva úgy fogalmazott: "az intézmény fáklyaként világítja meg azt az utat, ami a magyar agráriumot a XXI. századba vezeti".

A kihelyezett és kibővített ülésen Szilvássy Zoltán rektor ismertette, hogy a multidiszciplináris egyetem milyen lehetőségeket kínál a magyar mezőgazdaság számára, Bács Zoltán kancellár pedig az intézmény és az agrárium kapcsolatát vázolta fel előadásában. Az eseményen felszólalt Bánáti Diána, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, aki az agrár- és élelmiszeripari képzés fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Jávor András, a kabinet elnöke az eseményen beszámolt az egyetem jelenlegi széles körű agrárgazdálkodási kapcsolatrendszeréről.

A résztvevők jóváhagyták az egyetem és az agrártárca stratégiai megállapodását arról, hogy az intézmény hogyan segítheti Magyarország mezőgazdasági és az élelmiszeripari céljainak megvalósítását. Emellett az ülésen megvitatták a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal való együttműködés lehetőségét is. 
Az eseményen részt vett többek között Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Benedek Fülöp, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az ülésen adták át a Debreceni Egyetem kitüntetését, a Pro Universitate Debreceniensi 2000 díjat Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, az intézményért végzett tevékenységéért.