Tehetséges diákok tábora

2019. augusztus 21. - 13:49 Elkezdődött a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiumának Nyári Tudományos Tábora. A tehetséggondozó programban idén 30 középiskolás vesz részt, akik a gyakorlatban is megismerkedhetnek az egyetemen zajló legújabb élet- és orvostudományi kutatásokkal.

A Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégium 2009-ben indította el tehetséggondozó programját az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak. Az idei Nyári Tudományos Tábor első két napján a diákok elméleti oktatást kapnak, majd úgynevezett tutorok segítségével bekapcsolódhatnak egy választott intézet munkájába, kutatásaiba. A tábor végén pedig beszámolnak tapasztalataikról.

- Nagyon fontosnak tartom ezt a tábor, mert a tehetséggondozás a kutatómunkán keresztül valósul meg. Nem elég a tankönyvekből megtanulni, mi hogyan működik, mi mire használható, hanem fontos annak a módszertannak a megismerése, hogy a felfedezéseket hogyan érik el a kutatók– hangsúlyozta a tábor szerdai megnyitóján Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Muszbek László, a DE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszékének professor emeritusa, a tábor alapítója pedig azt emelte ki: fontos, hogy a diákok megtanulják, hogy a tényeknek higgyenek, a tudományosan bizonyított tényeket fogadják el.

Kappelmayer János, a Laboratóriumi Medicina Intézet vezetője, a Sántha Kálmán Szakkollégium igazgatója reményét fejezte ki, hogy a tehetséges középiskolások a másfélhetes programban valós ismereteket szereznek, és intuíciót nyernek majdani munkájukhoz. Az idei táborba 30 diák érkezett többek között Debrecenből, Miskolcról és Nyíregyházáról.

- A középiskolás fiatalok önéletrajzot és motivációs levelet küldtek nekünk, ez alapján választottuk ki azokat, akik részt vehetnek a táborban. Célunk az, hogy minél hamarabb elkezdjük a tehetséggondozást – mondta Fábián Zsófia, a szakkollégium elnökhelyettese.

Az előadások, kurzusok és gyakorlati foglalkozások mellett a diákoknak szabadidős programon, kulturális rendezvényeken is részt vesznek az augusztus 31-ig tartó táborban.

A szervező Sántha Kálmán Szakkollégium tagjai az Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Népegészségügyi Kar hallgatói közül kerülnek ki. A szervezet 32 éve indult, nevét Sántha Kálmán, az egyetem híres ideggyógyász professzora után kapta.

Sajtóiroda - CzA