Van egy jó fotója a DEAC 100 évéből?

2019. július 31. - 13:56 Ha igen, hozza el, küldje el, hogy a centenáriumon megmutathassuk ország-világnak! Már javában gyűjti a korabeli fotókat és videókat a DEAC százéves évfordulójára tervezett történeti kiállításhoz a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

A fényképek mellett régi relikviákat, mezeket, kitűzőket, vagy éppen kupákat, érmeket is várnak az 1919. augusztus 1-jén alakult klub és a szervezésben oroszlánrészt vállaló könyvtár munkatársai. A fotók gyűjtését a DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese, Petró Leonárd koordinálja.

- Már csaknem 200 darab, különböző korszakokból származó kép gyűlt össze a tervezett történeti kiállításhoz. A hozzánk beérkezett nyomtatott képeket digitalizáltuk, jelenleg a vágások és finombeállítások munkálatait végezzük. Közben témák szerint kategorizáltuk a fotókat, úgy mint szakosztályok, események, szervezet és egyéb fotók – mondta el a szakember. Petró Leonárd hozzátette azt is, hogy az így feldolgozott képek ezt követően a Debreceni Egyetem elektronikus Archívumába (DEA) is bekerülnek, amelyből később a lakosság is szemezgethet, hiszen a tervek szerint a 100 évet felölelő fotók egy erre létrehozott weboldalon bárki számára megtekinthetőek lesznek. Lehetőség lesz arra is, hogy ezen az oldalon interaktív formában mindenki közzétehesse, kiket ismer fel, esetleg milyen emléke fűződik az adott eseményhez.

A képeket most péntekig naponta 8-16 óra között várják a Debreceni Egyetem Főépületében található Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban, illetve az augusztus 5-én kezdődő nyári szünetet követően augusztus 26-tól, szintén nyitvatartási időben. A fotókat bármikor beküldhetik elektronikusan is a kommunikacio@lib.unideb.hu címre. A levél tárgyában kérik feltüntetni, hogy „DEAC100”. Kérik továbbá, hogy az archiválás megkönnyítéséhez adjanak információkat is a beküldött kép(ek)hez, úgymint a fotó készítésének időpontja, az ott látható személyek, vagy arról, hogy milyen eseményen készült a fénykép.
A Debreceni Egyetem sportklubja ősszel kéthetes programsorozattal ünnepli. megalakulásának 100. évfordulóját. A kiállításon túl - többek közt - sporttörténeti könyvsorozat megjelenése, pályázat és gálaest is várja majd az ünneplőket.

DEAC/PKZs.