Egyre több külföldi választja a DE-t

2019. július 30. - 10:01 Továbbra is a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi diák, a magyarországi külföldi hallgatók csaknem ötöde. Ősszel több mint 2000 „gólya” kezdi el tanulmányait Debrecenben, így összesen 5800-an vesznek részt az intézmény angol nyelvű képzésein.

A 2019/2020-as tanév első évfolyamain, illetve az előkészítő kurzusokon a tavalyihoz képest 10 százalékkal több külföldi hallgató tanul szeptembertől a Debreceni Egyetemen. 2007 diák felvételizett sikeresen az intézmény képzéseire.  A legnagyobb, több mint háromszoros volt a túljelentkezés az orvosképzésre, de a műszaki szakokra is kétszer többen jelentkeztek.

- A Debreceni Egyetem egyedülálló abban, hogy itt az intézmény 14 karából 13 karon 60 angol nyelvű képzési formában tanulhatnak külföldi diákok. Az évek óta legnépszerűbb orvos- és fogorvos szakok mellett a műszaki képzéseken hallgatók száma is folyamatosan emelkedik- tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Jenei Attila, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.

A külföldi hallgatók száma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen. A szeptemberben kezdődő tanévben összességében várhatóan mintegy 5800-an folytatják tanulmányaikat az intézményben. Ez 5-6 százalékos emelkedést jelent az elmúlt évi, 5500-as létszámhoz képest. Csaknem 120 ország fiataljai választották az egyetemet.

- A Debreceni Egyetemen Elefántcsontpartról, Tádzsikisztánból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Trinidad és Tobagóból, Bolíviából, Gambiából és Haitiról érkező hallgatók is tanulnak. A legtöbb Stipendium Hungaricum ösztöndíjas diák Nigériából, Iránból, Jordániából, Kínából jelentkezik az intézménybe - ismertette az igazgató.

A következő tanévben 35 elsős, illetve előkészítős japán fiatal tanul majd az orvosi-, 27 kanadai hallgató pedig az egészségügyi szakokon. Ősztől debreceni diák lesz az országban tanuló külföldiek mintegy 17 százaléka.