MinDEn, ami egyetem - a Campuson is

2019. július 08. - 17:50 Több mint 1200 négyzetméteren 30 tudományos stand és 40 színpadi program várja a résztvevőket a Campus Fesztivál „okos” fesztiválhelyszínén, az Egyetem Téren. Az egyetemi helyszín mellett Campus Art és Campus Kid is várja az érdeklődőket.

Ganxsta Zolee, Horváth Tamás és Lukács Laci fizikai állapotfelmérésével startolt a Campus Fesztivál hétfői sajtótájékoztatója az egyetemi Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központban, a Nagyerdei Stadionban.

Az egészség és a sport nemcsak az előzetes tájékoztatón kapott nagy szerepet, hiszen például a Campus Fesztivál „okos” helyszínén, az Egyetem Téren új szereplőként a Sporttudományi Koordinációs Intézet fizikai állapotfelméréssel, a Biomechanikai Laboratórium pedig 3D-s eszközbemutatóval várja a fesztiválozókat. A sportos kikapcsolódásról az idén centenáriumát ünneplő egyetemi sportegyesület, a játékos versenyekkel, nyereményjátékokkal készülő DEAC, mint „fesztiválújonc” gondoskodik.

- Az a célunk, hogy a Campus Fesztivál minden évben egy kicsit megújuljon, egy kis pluszt adjon. Az idei évben még nagyobb hangsúlyt kapnak a kísérő programok, így az első alkalommal jelentkező Campus Art a Békás-tónál, ahová a város művészeti és kulturális intézményei, csoportjai hozzák el a művészetek színes világát, valamint a Campus Kid, amely a gyermekeket várja a Vidámparkban – emelte ki Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató a hétfői tájékoztatón.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta, nagy büszkeség az intézménynek, hogy az Egyetem Tér évek óta a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín és az intézmény ismertségében és népszerűsítésében kulcsfontosságú a fesztiválmegjelenés.

- A Debreceni Egyetem a magasszintű oktatás és a piacképes diploma mellett olyan életminőséget kínál hallgatóinak kiemelkedő szabadidős, sport és kulturális programjaival, valamint létesítményeivel, amely egyedülálló a hazai felsőoktatási intézmények között – hangsúlyozta Bács Zoltán.

Idén nem csupán a fesztivál területén jelenik meg programjaival az egyetem. A Campus Arton a színház és irodalom iránt érdeklődőknek kínálnak érdekességeket. Az „irodalom-birodalom” a populáris kultúra felől hozza közelebb a fesztivál látogatóihoz a klasszikus irodalmat. A Nagyerdei Kultúrparkban kialakított Campus Kid-ben pedig a legkisebbeknek készül különleges kínálattal az intézmény. A Science Gardenben elefántfogkrém-készítéssel, vöröskáposztafestészettel, vegyészvirágoskerttel és káposztaszivárvánnyal várják a gyerekeket a vegyészek. Csináld meg és vidd haza! – címmel egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető játékokon keresztül ismertetik meg a fizika alaptörvényeit a fizikusok a legkisebbekkel, a nagyobbakat robotfoci és robotprogramozás, valamint tésztahíd-építés várja.

Az Egyetem Téren külön standnál adnak tájékoztatást az intézmény és a felvételi kapcsán érdeklődő fiataloknak. Ismét kitelepül a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a „Hétpróbás” néprajzosok, aki pedig egészségi állapotára kíváncsi, különböző méréseken, vizsgálatokon, de akár még alkoholteszten is áteshet. A fesztiválhangulat emelkedésével jöhet az esküvő, az „Egypár” programnak köszönhetően tavaly 150 fesztiválházasság köttetett az Egyetem Téren.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő köszöntőjében rámutatott, hogy a Campus Fesztivál az ország keleti részéről egyedüliként tudott felnőni a nagy országos fesztiválok mellé, s a Nagyerdei Stadion nyújtotta infrastruktúra révén hiánypótló a hazai kínálatban. Az országgyűlési képviselő hozzátette: az állam idén 65 millió forinttal támogatja a rendezvényt.

Az esemény környezettudatosságáról beszélt köszöntőjében Papp László polgármester, aki a fesztivál környezetbarát megoldásai és a helyszín környezetének helyreállítása mellett egy különleges kezdeményezést is bejlentett.

- Debrecen hadat üzen az egyszerhasználatos műanyagoknak. Az a célunk, hogy a helyi intézmények, vállalatok, vállalkozások és a lakosság közreműködésével teljesen száműzzük a városból ezeket a műanyageszközöket – jelentette ki Papp László. A kezdeményezéshez elsőként a Nagyerdei Stadion üzemeltetői csatlakoztak.

A tavalyihoz hasonlóan ismét jótékonysági célra ajánlják fel a Campus Fesztivál nyitófogadásának bevételét, amellyel idén az önkormányzat Pallagi úti Idősek Házát támogatják a szervezők. A tervek szerint rekreációs parkot létesítenek, valamint laptopot és multimédiás eszközöket vásárolnak a fejajánlásból.

Süli András programigazgató elmondta, hogy idén 18 színpadon és 28 egyéb attrakciós helyszínen 248 zenei fellépő, valamint több mint 200 egyéb program várja a fesztiválozókat. A zenei kínálatban világsztárok – Limp Bizkit, Alan Walker, Willy William, a Dog Eat Dog, a Delinquent Habits, Alice Phoebe Lou, a Seafret, Nora en Pure, Amesterdam Klezmer Band –, a hazai mezőny legjobbjai – Tankcsapda, Halott Pénz, Road, Majd, Quimby, Rúzsa Magdolna, Punnany Massif, Horváth Tamás, Ganxsta Zolee és Kartel –, valamint debreceni zenekarok, így például szerda este az egyetemi zenészekből álló Android és Impact zenekarok is helyet kaptak.

Sajtóiroda - TPL