Érkeznek az ifjú zeneművészek

2019. július 03. - 15:09 Húsz ország fiatal tehetségei vesznek részt idén az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara ebben az évben július 14-e és 23-a között rendezi meg Magyarországon egyedülálló nyári programját.

- A Debreceni Egyetem lényege az universitas, amiben a művészetek is nagyon fontosak. Zeneművészeti Karunk tevékenysége nemzetközi szinten elismert, ezt mutatja a külföldi hallgatók nagy száma évről-évre az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján is. Idén a csaknem 200 résztvevő fele érkezik külföldről és az is sokatmondó, hogy az utóbbi években a nyarat itt töltő fiatalok közül többen visszatértek a karra hallgatóként – emelte ki a programot beharangozó sajtótájékoztatón Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes.


Az európai országokon túl Kínából, Hongkongból, Japánból, Izraelből, Indonéziából, Mongóliából, Kolumbiából, Tunéziából, Egyiptomból, Chiléből, Costa Ricáról és az Amerikai Egyesült Államokból is jelentkeztek fiatal tehetségek a július 14-én kezdődő akadémiára. A 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra - a hárfától a vonós- és fúvóshangszereken át az ütőhangszerekig - csaknem 20 hangszeren várja őket a Zeneművészeti Kar.

- Debrecen városa és az egyetem egymás nélkül nem is létezhet. Az együttműködésünk sok egyéb terület mellett a kultúrára is kiterjed. Ez kimondottan látványos a zene terén, hiszen Debrecen azon kevés városok egyike, ahol a zenei oktatás alaptól felsőfokig jelen van. Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetségeket felkarolására, hogy megadjuk a lehetőséget számukra a kibontakozásra. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája is egy jó alkalom a fiataloknak és minden évben külön öröm számunkra, hogy városunkba érkezik Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.


A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar a hagyományokhoz hűen Vásáry Tamás irányításával alakul újjá Debrecenben. A fiatalok Bolyky Zoltán betanító karmesterrel is készülnek a kéthetes program záróhangversenyére, melyet július 23-án, kedden 19 órától adnak majd a Kölcsey Központban. A Nyári Akadémia zárását követően ebben az évben is körútra indul a világzenekar. Debrecen után Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lépnek fel július 24-én, majd másnap - az akadémia történetében először - Bécsben, a Minorita templomban zárják a turnét.


Az ifjú zeneművészek számára nagyhírű hazai és külföldi művészek tartanak mindeközben 5-10 napos mesterkurzusokat, melyek intenzív zenei és hangszeres képességfejlesztést, elmélyült művészi, hangszeres munkát garantálnak.

- Most először kapcsolódik be a munkába Hans de Jong világhírű szaxofonista, az Antwerpeni Zeneakadémia tanára, valamint Manel Ramada spanyol ütőhangszeres professzor. Az oboa mesterkurzust Sanja Romić,  a Balkán fiatal generációjának egyik legaktívabb oboistája tartja, aki Szerbiában él, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, így magyarul is kiválóan beszél. Jelenleg a belgrádi szimfonikus zenekar első oboistája. Mellettük az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának alapító tanárai közül is többen tartanak mesterkurzusokat, többek között Kapás Géza, Zs. Szabó Mária és Nagy Sándor. A legfiatalabb mesteroktató a Junior Prima díjas trombitaművész, Pálfalvi Tamás, aki szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára lesz – sorolta Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója.

A 10 napos nyári rendezvényt idén már 19-ik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

- Tulajdonképpen egy új Zeneművészeti Kar nyílik ebben a két hétben új hallgatókkal, új tanári karral és nagyon intenzív, már-már egy-egy szemeszterrel felérő oktatással. Gyakran visszalátogatnak ilyenkor egykori növendékeink is, hogy újra átéljék ezt a rendkívül felfokozott hangulatot – fogalmazott Lakatos Péter dékán.


Az idei programon is részt vesz – a korábbi évek nagy sikerű kurzusait követően - a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág. Az amszterdami zeneakadémia tanára a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat. Megrendezik emellett a Nyári Akadémia részeként azt az Európában egyedülálló kortárs zenei énekversenyt is, amelyen 20. és a 21. századi művekkel indulhatnak a növendékek. A mesterkurzusokat tartó világhírű professzorok pedig a Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat keretében, július 14-e és 21-e között ingyenes gálaesteket adnak a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

 

SAjtóiroda - TH