Irány az Universiade!

2019. június 27. - 14:10 A Debreceni Egyetem két hallgatója, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert is esküt tett az 30. Universiadéra utazó magyar csapat tagjaként. A egyetemisták és főiskolások nyári olimpiáján 21 felsőoktatási intézmény 105 sportolója képviseli hazánkat.

A világ második legnagyobb sporteseményeként számon tartott megmérettetésen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd július 3-a és 14-e között Nápolyban. Az Universiadéra a magyar csapat tagjait 34 felsőoktatási intézmény, köztük a Debreceni Egyetem delegálja. A DE ÁJK két hallgatója, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert is gerelyhajításban küzd majd az aranyéremért.

- A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség kétévente rendezett nyári játékain 150-160 ország 10-12 ezer sportolója, 18-25 sportágban méri össze tudását. A versenyhez kapcsolódóan mintegy 20 ezer önkéntes aktív részvételével folyik a szervezés és lebonyolítás. A versenyeken elinduló hallgatók a világ legjobbjai, és jellemzően a későbbi olimpiai- és világbajnokok is közülük kerülnek ki – hangsúlyozta a magyar sportolók eskütételén Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője.

A szerdai rendezvényen elhangzott, hogy a sporteseményen 160 fős magyar delegáció képviseli Magyarországot. Különlegesség, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti Universiade óta először indul az egyetemisták olimpiáján.

Az Universiádét legutóbb két éve rendezték meg Tajpejben, ahol az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat: tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végeztek az országok közötti ranglistán a hazai sportolók.

Az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek.

Sajtóiroda-TB