Legjobbak a legjobb helyen

2019. június 26. - 13:23 Hazai és nemzetközi versenyeken is kiemelkedően szerepeltek a 2018/19-es tanévben a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolái. A tantárgyi és szakmai megmérettetések mellett a Diákolimpiákon is számtalan győzelmet arattak a Kossuth Gyakorló és a Balásházy tanulói.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában több mint kétezer diák tanul az elsőtől az érettségiig. Az intézmény mindhárom feladatellátási helyén jóval az átlagon felül teljesítenek a gyerekek, legyen szó tanulmányi versenyekről, művészetről, vagy sportról. A városi, megyei és területi megmérettetésekről rendszerint akadály nélkül jutnak az országos döntőkbe a fiatalok. Eredményeiket több tíz oldalon lehetne sorolni, ezért ebben az összeállításban csak a hazai és nemzetközi versenyek dobogósait emeltük ki.

Kossuth utcai feladatellátási hely

A Bolyai Természettudományi Csapatversenyen az iskola taulói két korosztályban is országos harmadik helyezést értek el: Boda Boglárkát, Elekes Millát, Novák Boglárkát és Sipos Zoét Nagy Balázsné készítette fel, míg Bartha Imre Gábor, Gulyás Bendegúz, Pálóczi-Horváth Áron és Szabó Marcell felkészítő tanárai Nagy Balázsné, Tóth Györgyné és Bikszády István voltak. Az Alapműveleti Matematika Versenyen második helyezett lett Szabó Marcell, felkészítő tanára Fodor László. Szintén második helyezést szerzett Böttkös Kristóf és Kovács Balázs az Autumn in the English Speaking Countries versenyen Csomorné Albert Tímea segítségével. Kiemelt Nemzetközi Projekt-díjat kapott Farkasné Pécsi Éva a 2015-2018-as tanévi 5.6.7-es angol tagozatos tanítványaival végzett e-twinninges projektért  Water4Life címmel.

Gali Máté arany-, Agócs Kiss Eszter pedig ezüstfokozatot kapott a Trombita harsog, dob pereg országos versenyen Kopjári István támogatásával. Az Erdő dala országos meseíró pályázaton harmadik helyezés ért el Matolcsy Jonatán, felkészítője Ráczné Kovács Andrea volt. A Könyvjelző országos olvasónapló pályázaton pedig Simon Réka bizonyult a legjobbnak Máténé Porcsalmy Magdolna segítségével. Ezüst minősítést kapott a Tiszán innen, Dunán túl Megyei Népdaléneklési Versenyen Baló Eszter, Boda Boglárka, Elekes Milla, Győrffy Léna, Novák Boglárka, Ruszthi Loretta és Sipos Zoé, felkészítő tanáruk Kálmáczhelyi-Papp Hajnalka volt.

Az Országos Torna Diákolimpián taroltak a kossuthos lányok. Az I. korcsoportban bronzérmet szerzett a Szigethy Hédi, Várhegyi Enikő Krisztina, Bakóczy Ada, Kappelmayer Kitti és Győrfi Lilla alkotta csapat. Egyéniben Szigethy Hédi aranyérmes lett. A II. korcsoportban bajnok lett a Litauszki Aliz, Perge Nelli, Szigethy Lili, Szegedi Panna, Szigethy Dóra és Ludman Eszter összeállítású csapat, akik közül Szigethy Dóra és Ludman Eszter holtversenyben egyéniben is a dobogó legfelső fokára állhattak. Felkészítő tanáruk Varga Katalin volt. A fiúk közül Mészáros József és Nagy Ádám nyert aranyérmet az Országos Labdarúgó Diákolimpián, az úszók között Buga Marcell szerzett bronzérmet, Mező Bálint pedig országos súlyemelő bajnok lett.

Arany János téri feladatellátási hely

A Jedlik Ányos Országos matematika-fizika verseny országos fordulóján három második és négy harmadik helyezét szereztek különböző korcsoportokban az „aranyos” diákok: Barna Ákos, Gáll Balázs, Dékán Donát Tamás, Gáll Benedek, Guthy Gábor, Gál Marcell Benedek, Nováki Péter. Felkészítő tanáraik Szarvas Márta, Nemoda József, Imre Ágnes, Szanics Anikó és Szabóné Zavaczki Andrea voltak. Az ELC angol nyelvi országos versenyen harmadik helyen végzett Héjja Dorka, Szotákné Hoppál Ibolya segítségével. A TITOK országos angol nyelvi levelezős versenyen Guthy Gábor bizonyult a legjobbnak, csapatban pedig harmadik helyezett lett a Senk Lajos Marcell, Czibere Benjámin, Németh Máté alkotta team, Tománé Kiss Ilona és Mezőné Monoki Sophia vezetésével. Kukk Ibolya tanítványa, Kovács Dénes megnyerte az Országos Honismereti Tanulmányi Versenyt, míg az MCC FIT Országos Tehetségversenyen Brain Bar Különdíjat kapott a Kukk Ibolya által felkészített Zöldellők nevű csapat: Kádár Blanka Eszter, Széles Abigél, Vámosi Kata. A Nemzetközi Népdaléneklési versenyen Mispál Annamária első, Mező Eliza Blanka pedig második helyezett lett, mindkettőjük felkészítő tanára Ráczné Kocsorák Anikó volt.

Arany minősítést szerzett a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon a Katedra Színházi Műhely: Antal-Szalmás Eszter, Molnár Vivien, Csécsei Klára, Parti Renáta, Erdős Viktória, Podgornik Anna, Felföldi Péter, Reven Dorka, Illés Zalán, Szabó Luca, Kassai Adél, Tier Orsolya, Kocsis Martin, Vitkovics Kristóf, Kormány Dávid, Zales Boglárka, Ménes Gréta. Rendező: Jószai Zoltán. A röplabda Diákolimpia országos elődöntőjén ezüstérmet nyert az iskola III. korcsoportos fiú csapata, edzőjük Szabó László. Az intézmény 1-2. osztályos labdarúgói pedig megnyerték a Diákolimpiát Koi Attila edző vezetésével.

Csengő utcai feladatellátási hely

A nemzetközi Cultura Nostra – Történelemversenyen Beke Balázs Gábor, Pórszász János Pál és Sass Bálint második helyezést ért el, felkészítő tanáruk Új Imre Attila volt. Csakúgy, mint az Ihrig Károly Tanulmányi Versenyen brillírozó diákoknak: Gyuró Lili Annának, Fazekas Kincsőnek és Bácsi Nellinek.

A Debate Angol nyelvű vitaverseny második helyen végzett Simon Zsófia Éva, Koszta Máté és Tatos Levente, felkészítőik Csősz Tímea, valamint Molnár Alexandra segítségével. A Festival d'Italiano olasz nyelvi versenyen Borbélyné Vasas Csilla tanítványa, Balogh Ákos Ferenc második helyet, a Francia Országos Tanulmányi Versenyt pedig megnyerte Zay Zsombor Zalán Tóthné Kőrösi Gabriella támogatásával. A Mikola Sándor Országos Fizikaversenyen Szegediné Nagy Judit felkészítésével Docsa Bence harmadik, a Hatvani István Országos Fizikaversenyen pedig Elek Donát Levente első helyezett lett. Ugyanezen a megmérettetésen diadalmaskodott Gyöngy Lilla is, akit Farkas Oszkár segített a győzelemig menetelni. A Kosárlabda Diákolimpia V-VI. korcsoportjában (B.kat.) alig maradt le a dobogóról Erdey Tamás és Szűcs Dávid, edzőik Asbóth Endre, valamint Asztalos József voltak.

DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma

A pallagi diákok az Ágazati és Ágazaton kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV) szerepeltek sikeresen: a mezőgazdasági ágazaton Csanádi Zádor, Tóth Máté és Szabó Kristóf, az élelmiszer ágazaton pedig Csák Gyula. Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) mezőgazdaság ágazatán Nagy Imre és Koncz Zoltán Szabolcs az élelmiszeripar ágazaton pedig Kathy Márta teljesítménye emelkedett ki.

Minden elismerést bezsebeltek a Balásházy diákjai az XIII. Országos Gulyásverseny Bojtár kategóriájában. A gulyás totótól a borjúfogáson át a pányvadobásig, szinte minden számban elhozták az első három helyezést Kalocsainé Abuczki Erika tanítványai: Szilágyi Kristóf, Lajter József, Nagy Tamás,     Bartha Tamás, Radócz Márton, Bakk Máté, Kolozsvári Dávid és Györfi Mátyás.

Történetében először szerepeltek középiskolások külön kategóriaként az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi szekciójában. Rangsorolás ugyan nem történt, de öt pallagi diák Tóth Máté, Tömöri Boglárka, Orosz Patrik, Csanádi Zádor és Rózsa Renáta is különdíjat kapott sikerrel bemutatott dolgozatáért. Tóth Máté a XXXVIII. Nemzeti Radnóti Miklós vers- és prózamondó versenyen is remekelt, hiszen Radnóti-diplomát, míg iskolatársa Csökmei Henrik különdíjat vehetett át. Az Illyés Gyula Nemzeti Vers- és Prózamondó Versenyről pedig egy arany és egy ezüst minősítéssel tértek haza. A Balásházy futsalos lányai is remek eredménnyel zárták a tanévet, hiszen ezüstérmet szereztek korcsoportjukban a Diákolimpián.

Sajtóiroda-TB