Kiemelkedő évet zárt a DEAC

2019. június 25. - 12:25 Évzáró gálán köszöntötte sportolóit, edzőit, és díjazta legjobbjait a Debreceni Egyetem Atlétikai Club hétfő este a DESOK csarnokban. Az ünnepi eseményen Szilvássy Zoltán rektor a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség legmagasabb kitüntetését vehette át.

A Debreceni Egyetem és sportklubjának vezetői, sportolói, munkatársai, szponzorok, partnerek és a helyi médiumok képviselői ünnepelték együtt harmadik alkalommal, hogy véget ért egy újabb, a DEAC szempontjából igazán eredményes szezon.

Jávor András elnök ünnepi köszöntőjében rámutatott, hogy a DEAC az ország egyik legnagyobb sportklubja, amelynek versenyzői létszáma a szezon végére mintegy 2700 főre gyarapodott. Mint mondta, úgy tekintenek a sportra, mint eszközre a közösségfejlesztésben, a beiskolázásban és az egyetem elismertségének növelésében is.

Szilvássy Zoltán rektor szerint különlegessége az egyetemnek, hogy a 2700 sportoló mellett Sporttudományi Koordinációs Intézete és olyan egyetemi vezetése is van, amely rajong a DEAC csapataiért. Elmondta, fontosnak tartja, hogy a klub sikereit a szurkolók, a sportolók és a vezetők együtt, közösen, éljék meg. 

Bács Zoltán kancellár sikeresnek értékelte az elmúlt szezont és gratulált a versenyzőknek az elért eredményekhez.

- A DEAC család az elmúlt évben tovább épült. Mindenki kitett magért és a sportpályán mindent megtett, hogy jó eredményt érjen el. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy egy országos mintát állítottunk fel a felsőoktatásban – mondta a kancellár.
Bács Zoltán felidézte azt a néhány évvel ezelőtti beszélgetést is, amelyben 10 hallgatóból kilenc azt mondta, azért is választotta Debreceni Egyetemet, mert itt lehet sportolni.

A DEAC ügyvezetője, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna beszédében azt emelte ki, büszkék arra, hogy már van arculatuk és egyre többször köszön vissza egy-egy DEAC-os sportruházat az utcán. Kiemelte, nagyon büszke arra, hogy egy újabb csapat, a női futsalosok is az élvonalban szerepelhetnek az ősztől.
Kiemelkedő eredménynek értékelte egyben a kosarasok Magyar Kupa bronzérmét, és az „első éves” jégkorongozók bajnoki harmadik helyét. Szót ejtett arról is, hogy hetedik helyen végeztek a sportági élvonalban a férfi futsalosok és a több mint 10 éve első osztályú férfi röplabdázók is, illetve negyedik lett az OB I-ben a floorballcsapat. A női teniszezők ezüstérmet nyertek az OB I-es csapatbajnokságban, míg a férfiak feljutottak az első osztályba. Az NB III-as labdarúgócsapat kilencedikként zárta a küzdelmeket, míg az amerikai focisták is szépen helytálltak első DEAC-os évadukban.

Az ünnepségen a cheerleader lányok bemutatója után hét kategóriában díjazták az év legjobbjait. A 2018/19-es bajnoki szezonban „Az év edzője” Fodor Antal, a férfi röplabda NB I-es csapat vezetőedzője, míg „Az év játékosa” díj nyertese, a DEAC jégkorongcsapatának kapusa, az egyetemi tanulmányaiban is kimagaslót nyújtó Hetényi Zoltán lett. „Az év szakosztálya” díjat egész éves munkájuk elismeréseként a labdarúgás szakosztály vezetője, Pöszmet Tibor vehette át. „Az év meglepetése” az élvonalba feljutott női futsalcsapat lett. "Az év fiatal tehetsége" díjat pedig Pintye Vivien női focista vehette át. A „legnépszerűbb szakosztály” díjat – csakúgy, mint tavaly- ismét a kosárlabdázók zsebelték be, míg „Az év csapatának” járó díjat a magyar bajnoki bronzérmes jégkorong együttes vezetőedzője és csapatkapitánya vehette át.

Az évzáró gálán Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke az adható legmagasabb kitüntetést, Hajós Alfréd Aranyplakettet adományozott Szilvássy Zoltán rektornak. Ezt az elismerést mindössze öten kaphatják meg évente, olyan vezetők, akik éveken keresztül sokat tesznek a sport előremozdításáért.
„A MEFS elnöksége nem csak elismeri és díjazza a Debreceni Egyetemen elért eredményeket és rektor úr kiemelkedő hozzájárulását, de példaként állítja az egész magyar egyetemi sportközösség elé” - áll az elnökség határozatában.

DEAC/PKZs., fotók: Derencsényi István