Tudományos kitüntetéseket adtak át

2019. május 28. - 12:12 Három professzor kiemelkedő munkáját ismerték el emlékéremmel a Debreceni Egyetemen május 27-én. Kappelmayer Jánost a diagnosztikai, Berta Andrást a műtétes klinikai, Balla Józsefet pedig a kísérletes orvostudomány területén elért eredményeiért tüntették ki.

Az Elisher Gyula, Kettesy Aladár és Went István tudományos kitüntetésekkel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara egy-egy professzor életpályáját honorálta.

- Olyan egyetemi tanárok kapták a kitüntetéseket, akik oktató, kutató, tudományos munkájukkal, illetve klinikai tevékenységükkel sokat tettek az egyetemért és az orvoskarért – fogalmazott Mátyus László dékán a hétfői átadón.

A diagnosztikai orvostudományban elért magas szintű eredmények elismerésére alapított Elisher Gyula emlékérem és jutalomdíj idei kitüntetettje Kappelmayer János egyetemi tanár, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

A professzor több mint három évtizede foglalkozik orvosi labordiagnosztikával. Tudományos munkájának középpontjában két terület áll: a trombóziskutatás és kivizsgálás, valamint az akut leukémiák diagnosztikája, prognosztikai tesztjei.

A Kettesy Aladár Emlékérem idei díjazottja Berta András egyetemi tanár, a Szemészeti Tanszék vezetője. A kitüntetéssel a műtétes klinikai orvostudomány elért eredményeit, gyógyító munkáját és oktató-kutató tevékenységét ismerték el. A professzor 33 éve honosított meg Magyarországon egy speciális sugárkezelést, amellyel a szemben lévő daganatok kezelik. Az eljárást elsőként a debreceni szemklinikán alkalmazták és az elmúlt évtizedekben csaknem 10.000 beteget kezeltek a módszerrel.

A kísérletes orvostudomány területén elért kiemelkedő tudományos eredményeinek elismerésére alapított Went István emlékéremmel Balla József egyetemi tanárnak, a Belgyógyászati Intézet igazgatójának életművét díjazták.

A nefrológus szakember kutatómunkájával mind itthon, mind a nemzetközi tudományos életben elismerést szerzett. Olyan új védekező mechanizmust írt le, amellyel új utat nyitott a vesebetegség okozta érrendszeri károsodások megelőzésére.

A díjazottak előadáson mutatták be kutatásaikat az In Vitro Diagnosztikai Tömb előadótermében. Az intézmény egykori professzorairól elnevezett Elischer Gyula és Went István emlékérmeket kétévente, a Kettesy Aladár emlékérmet pedig háromévente ítéli oda az egyetem orvostudományi karának tanácsa.

Sajtóiroda-MM