ADA: fókuszban a női informatikusok

2019. május 24. - 12:06 Az informatika és az MTMI más területein dolgozó és kutató nők mutatják be tevékenységüket, vitatják meg az aktuális kérdéseket a Debreceni Egyetem Informatikai Karának konferenciáján. Az ADA 2019 – Nők az informatikában című tanácskozáson a Neumann Társaság új szakosztálya is bemutatkozik.

- Az ADA iránti érdeklődés, a regisztrációk száma megerősítette, hogy jelentős az igény egy ilyen jellegű konferenciára, amely az informatikai és a műszaki területeken dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációját támogatja – hangsúlyozta a kétnapos tanácskozás pénteki megnyitóján mondott köszöntőjében Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja.

A kari vezető hozzátette: az IK fontos feladatának tekinti az informatika népszerűsítését a hölgyek körében. A Lányok Napja mellett újabb rendezvényt szerveztek a már a pályán dolgozó és kutató nőknek, akik megismerhetik a legújabb kutatási eredményeket, megvitathatják a problémákat. Az idei rendezvény védnöke Horváth Zita, az EMMI helyettes államtitkára és Borné Lampert Andrea, a Debreceni Egyetem általános kancellár-helyettese.

Bujdosó Gyöngyi, a DE IK Könyvtárinformatika Tanszék adjunktusa, a konferencia főszervezője elmondta, hogy az idei tanácskozásra mintegy százan regisztráltak. A résztvevők a két nap alatt 46 előadást hallhatnak többek között a digitális kompetencia, a geometriai modellezés, a vizualizáció, az informatika és a szoftvertechnológia tanítása, a virtuális valóság, valamint az informatika és az egészségügy témában.

A konferencián bemutatkozik a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság új szakosztálya, a Nők az Oktatás, Kutatás, Informatika Területén (NOKIT). Az új szakmai közösség célja a nők nagyobb szerepvállalásának elősegítése az informatikai területeken, a szakmai utánpótlás gondozása, a kutatói pályán való előrejutás és a munkavállalás segítése, a területen kutatók szakmai kapcsolatainak bővítése, az ipar és a kutatás területén dolgozók közötti információáramlás létrehozása.

A részletes program a konferencia weboldalán érhető el.

Sajtóiroda - TPL