„A fejlődés ellen nincs gyógyszer…”

2019. május 22. - 15:51 A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában zárja országjáró körútját a Neumann Társaság első fél évszázadát bemutató vándorkiállítás. A szerdán megnyílt tárlat egy hónapon át látható a Főépületben, a DEENK előcsarnokában.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) 1968-as alapítása óta nagy szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében, az informatikai írástudás és az informatikai kultúra, a szakmai-tudományos ismeretek terjesztésében. A tudományos egyesület küldetése: „megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt”. 

- Máig hűek maradtunk jelmondatunkhoz, hiszen olyan korban élünk, amikor a kezdetekben még számítástechnikának nevezett újdonság már folyamatosan fejlődő tudomány, amely a mindennapjaink elválaszthatatlan része – fogalmazott megnyitójában Alföldi István. Az NJSZT ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a társaság fél évszázada az informatikai kultúra terjesztője.

- A mesterséges intelligencia 1968-ban még csupán egy sci-fi-ben fordult elő, ma pedig már szinte a mindennapok része – tette hozzá az igazgató.

- Igazi otthonra talált az egyetem könyvtárában a kiállítás, mivel annak mondanivalója, küldetése illeszkedik stratégiánkhoz. Két-három évtizede folyamatosan digitalizáljuk az állományt, és alakítunk ki minél több digitális teret is, hogy a mai kornak megfelelő szolgáltató egységként működjünk a Debreceni Egyetem égisze alatt – mondta Karácsony Gyöngyi, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója.

- Fontos a digitális kultúra, a digitális írástudás népszerűsítése, amelynek küldetését a társaság 50 éve felvállalta, és azóta is folyamatosan végzi – hangsúlyozta Fazekas Attila. A Debreceni Egyetem Informatikai Karának oktatási dékánhelyettese, az NJSZT megyei területi szervezetének elnökeként köszöntőjében a társaság névadójának máig érvényes mondatát idézte: „A fejlődés ellen nincs gyógyszer…” – és ez így lesz az elkövetkező 25 évben is – tette hozzá.

A kiállítás – amely a tárlókban elhelyezett dokumentumok, oklevelek, elismerések, kitüntetések mellett a társaság 50 éves fejlődéstörténetét bemutató tablókból áll – egy hónapon át látható a DEENK előterében, a Főépületben.

Sajtóiroda - BZs