Egészségnap a Balásházyban

2019. május 21. - 15:28 Az alkohol hatásairól, az alkoholfogyasztás veszélyeiről is hallhattak előadást a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumának diákjai a hétfői rendezvényen. Emellett a tanulók szív-érrendszeri rizikószűrésen vehettek részt.

- Az intézményben évente két-három alkalommal van egészségnap. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeken a rendezvényeken a fiatalok szakemberektől hallhatnak és kérdezhetnek az őket érintő egészségügyi és életmódbeli problémákról. Az osztályfőnökök kérései alapján választjuk ki, hogy milyen témában legyenek előadások. Azt tapasztaljuk, hogy a diákok nagyon nyitottak, érdeklődők – mondta Filep Miklós, az intézmény vezetője.

A hétfői egészségnapot a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) szervezte.

A délelőtti programon Kriskó Miklós, a kórház pszichiáter-addiktológus főorvosa előadásában az alkoholfogyasztás veszélyeire hívta fel a diákok figyelmét, illetve arról is beszélt, hogy a fiatalok hogyan bulizzanak "okosan".

Az EFI munkatársai szív-érrendszeri rizikószűrést végeztek, vérnyomást, vércukor- és koleszterinszint mérést, BMI (testtömeg)-index számítást, testzsír meghatározást végeztek, illetve felmérték a dohányzással, az alkoholfogyasztással, a testmozgással és a táplálkozással kapcsolatos szokásokat.

- Az iroda egyik célja a lakosság egészségi állapotának javítása, ezért több színterén is bekapcsolódtunk az egészségfejlesztési tevékenységekbe, így az iskolákban is, segítve ezzel az iskolavédőnők munkáját. Az iskolai egészségnapok fő célja a tanulók egészséges életmódra nevelése, testi-lelki egészségének megőrzése. Fontos, hogy a diákok megtapasztalják, hogy az egészségük megőrzéséhez egészségtudatos magatartásra van szükség. Arra törekszünk, hogy a hasznos, tanulságos, ismeretterjesztő és megelőzést célzó programok szórakoztatóak és jó hangulatúak is legyenek – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Pellei Éva, az EFI vezetője.

Az iroda évente 10-12 alkalommal szervez hasonló programokat a debreceni iskolákban.

Sajtóiroda - CzA