Sürgősségi fórum Debrecenben

2019. május 20. - 12:37 A sürgősségi betegellátás hazai szaktekintélyeinek részvételével tartottak sürgősségi orvostani fórumot május 17-18-án a Kölcsey Központban. A kongresszuson emlékplakettel tüntették ki Szilvássy Zoltánt, a Debreceni Egyetem rektorát és több klinikai vezetőt.

Az orvostudomány legszínesebb, legizgalmasabb területének nevezte a sürgősségi betegellátást Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora az V. Sürgősségi Orvostani Fórum megnyitóján május 17-én. A rektor felidézte: a 2017.április 27-ei szenátusi ülésen született döntés arról, hogy az egyetem Klinikai Központjában létrehozzák az ország első önálló Sürgősségi Klinikáját.

- Azzal a céllal alapítottuk a klinikát, hogy infrastrukturálisan is méltó magasságba jusson ez a diszciplína – fogalmazott a rektor, akit jubileumi emlékplakettel tüntettek ki a fórum megnyitóján.

Az elismerést azoknak a betegellátásban és kutatásban tevékenykedő vezetőknek adományozták, akik a DE Klinikai Központ Sürgősségi Klinika alapításában és fejlesztésében kiemelkedő szerepet vállaltak. Szilvássy Zoltán mellett Berényi Ervin, a DE Klinikai Központ elnöke, Balla József, a DE Belgyógyászati Intézet igazgatója, valamint Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Főigazgatója vett át emlékplakettet.

Az V. Sürgősségi Orvostan Fórum megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón Szabó Zoltán, a Sürgősségi Klinika igazgatója elmondta: a sürgősségi ellátás időszerű kérdései mellett a résztvevők az idei tanácskozáson kiemelten foglalkoznak a kardiológiai, a tüdőgyógyászati, a gyermekgyógyászati, a bőrgyógyászati és a fertőző betegségek sürgősségi ellátásával.

Az igazgató kiemelte : ma már száz szakember, köztük 15 sürgősségi szakorvos dolgozik a Sürgősségi Klinikán és míg az alapítás évében hétezer, ma már egy év alatt harmincezer beteget látnak el.

Berényi Ervin, a DE Klinikai Központjának elnöke a sajtótájékoztatón közölte: jelenleg két "sürgősségi kapu" van Debrecenben, a klinikán, illetve a Kenézy Egyetemi Kórházban. Az a céljuk, hogy a jövőben egyetlen sürgősségi helyre vigyék a mentők a rászorulókat. Reményei szerint ennek anyagi feltételeit 4-5 év alatt tudják előteremteni.

Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke példaértékűnek nevezte a debreceni klinikán folyó betegellátó, szervező és tudományos munkát, amelyet szerinte „országosan is át kell venni”.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója szerint is példamutató a helyi sürgősségi klinika és a mentőszolgálat együttműködése. Hozzátette: ma már országosan is alkalmazott módszert dolgoztak ki az infarktus és a stroke-gyanús esetek gyors ellátására.
Példaként említette, hogy a mellkasi fájdalommal ellátásra szoruló betegről a mentőben készült EKG-t a klinikai orvos azonnal értékeli, az infarktus gyanúját telefonon közli a mentőssel, és már nyitják is a kardiológiai központ katéterlaborját, ahova mint azonnali ellátóhelyre viszik a beteget. Csató Gábor elmondta: a mentőszolgálat 800 új autót kapott, a debreceni mentőautók átlagéletkora öt év alatti. A mentőszolgálat műszerparkja 3 milliárd forintból újul meg.

A Kölcsey Központban rendezett kétnapos szakmai találkozón kétszáz hazai, a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvos, szakdolgozó, mentőtiszt vett részt.

MTI/Sajtóiroda-MM