Családi és gyermeknap

2019. május 20. - 15:50 Kicsik és nagyok, mintegy hétszázan, egyetemi dolgozók és családtagjaik vettek részt szombaton az idei egyetemi Családi Napon a Nagyerdei Kultúrparkban. Ugyanekkor tartotta rendhagyó gyermeknapját a bent fekvő és már gyógyult kis betegeik számára a Gyermekklinika.

A Debreceni Egyetem dolgozóit, családjukat és az alumni közösség tagjait is a Nagyerdei Kultúrparkba invitálták a szervezők május 18-án. A Családi Napon aszfaltrajzverseny, állatkerti séta, sok-sok játék, és még koncert is várta a résztvevőket.

- Célunk változatlan: a családok egy tartalmas napot tölthessenek el együtt, ugyanakkor más családokkal is ismeretséget, barátságot köthessenek kikapcsolódás közben. A mai rendezvény része a Debreceni Egyetem hallgatók és dolgozók számára meghirdetett családbarát programjának, amelynek keretében családi Ki mit tud? lesz a június 7-i dolgozói DErbi-n, megszervezzük a nyári napközis tábort, és újdonságként, első alkalommal június 28-án az apák napját is tartunk – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Berényi András. A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője kiemelte: nem véletlen, hogy a Debreceni Egyetem idén is elnyerte a Családbarát munkahely címet, már 5. alkalommal.

- Az intézmény mindig fontos feladatának tartotta az egyetemi közösség életben tartását, vonatkozik ez az egykori hallgatókra és családtagjaikra is, így nem véletlen az Alumni Központ csatlakozása a szervezéshez és a programokhoz, hiszen így számukra is biztosítani tudjuk, hogy továbbra is családtagnak érezzék magukat a Debreceni Egyetemen – fogalmazott Rőfi Mónika, a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője.

- Jó látni, hogy most nem az egyetemi tanár, az adjunktus, a docens van itt, hanem a barátok egy munkahelyről. Egy olyan munkahelyről, amely számára nagyon fontos a család szerepe és az összetartozás, hiszen akik ma eljöttek erre a rendezvényre, azok mindannyian a Debreceni Egyetem nagy családjához tartoznak – hangsúlyozta köszöntőjében Pintér Ákos, az egyetem általános rektorhelyettese.

A rendezvény megnyitóját követően a MintaPinty Zenekar műsora szórakoztatta a közönséget a Vitéz László színpadon. A rendezvényt tombolasorsolás zárta a Nagyerdei Kultúrparkban.

Gyermeknap a Gyermekklinikán

Negyedik alkalommal rendezte meg sajátos gyermeknapját a Gyermekgyógyászati Klinika az intézményben korábban gyógyult, jelenleg bent fekvő és a szakrendeléseken rendszeresen gondozott gyermekek és családjaik számára  május 18-án, szombaton. A rendezvény hagyományteremtő céllal indult négy évvel ezelőtt, idén csaknem 200 gyermek vett részt rajta.

A kicsik több civil szervezetnek és önkénteseknek köszönhetően kézműves játszóházban, ugrálóvárban és ügyességi pályákon játszhattak, ezek mellett katonai, harcászati, rendőrségi és tűzoltó bemutatók is várták őket. Nagy népszerűségnek örvendett az orvostanhallgatók által koordinált „macivizsgáló”, előkerültek a fonendoszkópok, lázmérők, műtősruhák, kötszerek, s a gyermekmentő iránt is sokan érdeklődtek. Az egyetem és a klinika meghívott vendégeit a Hajdú Néptánc Együttes táncosai mellett többek között focizsonglőrök, az MRSZ Kutató és Mentőcsoport mentőkutyái és a Fényes Fight Team Sportegyesület tagjai szórakoztatták.

A délelőtti programot Veres Gábor, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója nyitotta meg. Köszöntőt mondott Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának kuratóriumi elnöke, Ölveti László alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségtámogató parancsnokság parancsnoka és Szikszay Edit, a Gyermekklinika intenzív osztályának vezetője.

A rendezvény fő szervezői a Gyermekintenzív Alapítvány „Segíts, hogy segíthessünk”, a Gyermekváros Egyesület, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat voltak.

Fotó: Gyermekklinika

Sajtóiroda – BZs/TH