Szakmai kavalkád a Műszaki Karon

2019. május 09. - 15:17 Huszonöt cég részvételével idén 25. alkalommal rendezte meg az Épületgépészeti Szakmai Napot, valamint több mint 10 ország előadóinak közreműködésével nemzetközi EEMC'19 Mechatronikai Konferenciát szervezett csütörtökön a Debreceni Egyetem Műszaki Kara.

- A 21. század már megköveteli az új technológiák alkalmazását, amelyeket a hallgatóinknak meg kell ismerniük ahhoz, hogy olyan tudás birtokában hagyják el diplomás mérnökként az egyetemet, amellyel akár az álláskeresést is megkönnyíthetik az itt szerzett ismeretek és az itt kialakított szakmai kapcsolatok – fogalmazott köszöntőjében Szűcs Edit. A kar dékánja hozzátette: míg korábban szinte csak szaknapokat tartottak, mára szinte valamennyi tanszék önálló rendezvényt szervez saját szakterületén.

Az eredményeket a számok mutatják – hangzott el az Épületgépészeti Szakmai Nap megnyitójában -, hiszen a programot rendező Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéken az 1991-ben kezdődött oktatás óta 1250 szakdolgozat, 193 diplomamunka és 49 szakmérnöki dolgozat született.

A kiállító cégek nagy része évek óta kapcsolatban áll a tanszékkel, hiszen munkatársaik oktatóként rendszeresen részt vesznek a képzésben, és a tanulmányok során a hallgatók kötelező 6 hetes szakmai gyakorlatának megvalósításában is jelentős szerepet vállalnak.

– A siker kulcsa, hogy a tanszék aktívan bevonja az épületgépészeti cégek képviselőit az oktatásba, 2017-ben segítségükkel dolgoztunk ki olyan mintatanterveket, amelyek megfelelnek a Magyar Műszaki Kamara elvárásainak – hangsúlyozta Csáky Imre tanszékvezető.

– 25 év hosszú idő, ez is bizonyítja egy rendezvény életképességét, ugyanakkor azt is, hogy van értelme a folytatásnak – mondta köszöntőjében Gyurkovics Zoltán. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke hangsúlyozta: a Szakmai Nap egyben a nagy találkozások napja is, hiszen egyrészt a különböző generációk számára biztosít alkalmat az eszmecserére, ugyanakkor lehetőséget teremt az innovatív újdonságok bemutatására, megismerésére is – tette hozzá a szakember.

A programmal egy időpontban, több mint 10 ország – köztük Szíria, Pakisztán, Portugália, Törökország és a környező országok – szakembereinek részvételével megkezdődött az EEMC'19 Mechatronikai Konferencia két napig tartó programsorozata, amelyet a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszéke szervezett.

- Mára a mechatronika új fejlődési szakaszba lépett, megkerülhetetlen mérnöki tudománnyá vált – jelentette ki Husi Géza. A tanszékvezető a két rendezvény szoros kapcsolatára utalva megjegyezte: az épületeket gépekkel kell ellátni, ezt mutatja be a Szakmai Nap, a gépeket pedig üzemeltetni kell – ezt a területet pedig a nemzetközi konferencia dolgozza fel a kétnapos program során.

Sajtóiroda - BZs