Rézfúvósok és ütősök Debrecenben

2019. április 17. - 14:51 Az ország csaknem 90 trombitás, kürtös, harsonás, tubás és ütőhangszeres növendéke versengett két napon át a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny kiemelt esemény évről-évre a közép- és felsőoktatásban tanulók számára.

1997 és 2003 között született középiskolai tanulók, valamint magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményekben BA-képzésben, osztatlan tanári mesterképzésben, illetve tanári mesterképzésben részt vevő hallgatók indulhattak a debreceni Zeneművészeti Kar hagyományos tavaszi megmérettetésén trombita, kürt, harsona, tuba és ütőhangszer kategóriákban.

A házigazda intézmény hallgatói mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Széchenyi István Egyetemről és a Miskolci Egyetemről érkeztek versenyzők, valamint idén először Berlinből, az Universitat der Künste-ből is nevezett növendék.

A fiatalabb diákok győri, pécsi, budapesti, szegedi, miskolci, békéscsabai, nyíregyházi, kecskeméti és debreceni középiskolákat képviselve versengtek a neves zsűritagok előtt.

- A nemzetközi zsűriben olyan elismert szaktekintélyek vállaltak szerepet, mint például Geiger György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, valamint Kiss Zoltán, a világhírű Mnozil Brass (Ausztria) harsonása. A harsonaművész kurzusaira, koncertjeire minden alkalommal kiugróan nagy számban jelentkeznek a harsonások – mondta Kovalcsik András, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós és Ütőhangszer Tanszék vezetője.

Nem volt ez másként ezúttal sem, hiszen 26 harsonás versenyző indult, ami abszolút rekordnak tekinthető a 42 éves múltra visszatekintő Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny történetében.

 

Sajtóiroda - TH

 

Dokumentumok: