Stratégiai egyezség a mérnökképzésért

2019. február 08. - 16:36 Vállalatspecifikus modulok oktatását és a kutatás-fejlesztés támogatását is magában foglaló együttműködési megállapodást kötött pénteken a Debreceni Egyetem és a Continental. A szerződést Szilvássy Zoltán rektor és Lukas Juranek ügyvezető igazgató írta alá.

- A Debreceni Egyetemnek mintegy ötezer együttműködési megállapodása van, de nincs még egy ilyen stratégiai jellegű, amelyiket ennyi előkészítés és hosszas műhelymunka előzött volna meg – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Continentallal kötött együttműködési megállapodás február 8-ai ünnepélyes aláírása kapcsán. Az egyetemi vezető kifejtette: ahogy egy tudásintenzív ágazatban működő vállalatnál központi kérdés a kutatás-fejlesztés, úgy az egyetem számára létfontosságú az ipari munkakultúra meghonosítása az intézményben.

- Egy kicsit át kell hangolni a kutatói gondolkodásmódot a mérnöki gondolkodás felé, természetesen nem feladva a kutatói fantázia szárnyalását, hiszen utóbbi jelenti az egyetemek egyik sajátosságát – vélekedett Szilvássy Zoltán.

A rektor emlékeztette a jelenlévőket a Debreceni Egyetemen néhány éve létrehozott ágazati kabinetek, köztük a Palkovics László vezette műszaki-informatikai kabinet tevékenységére, amelyhez azóta a városban mintegy 100 millió eurós beruházással új gyárat létesítő Continental is csatlakozott.

Az aláírási ceremónián részt vevő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felidézte, hogy a 2014-ben indított, a magyar felsőoktatás átalakításáról szóló program legfontosabb céljai között szerepelt, hogy közelebb hozzák a magyar felsőoktatási rendszert a munkaerőpiac igényeihez. Ez a célkitűzés az oktatott tananyagok tartalmára, az egyetemen végzett hallgatók képességeinek fejlesztésére, valamint az egyetemek és gazdasági környezetük szorosabb és hatékonyabb együttműködésére vonatkozott.

- A Debreceni Egyetem kiemelkedik ebben a tevékenységben, itt pontosan megértették, hogy miért kell megismernünk a minket körülvevő környezetet, megérteni az igényeiket, és ehhez valamilyen szinten alkalmazkodni. Ez a Continental esetében is így történt, ezért kezdtük el a Debreceni Egyetem műszaki-mérnöki képzéseinek erősítését. A szakok tartalmi, strukturális továbbfejlesztése mellett a kibocsájtott mérnökök számát is növelnénk, hiszen a Debrecenbe érkező, s itt gyártási és kutatás-fejlesztési tevékenységet telepítő iparvállalatok ezt igénylik – sorolta Palkovics László.

A miniszter bejelentette, hogy hamarosan a kormány elé kerül a debreceni fejlesztési programon belül egy olyan javaslat, amely jelentős összeget irányoz elő a Debreceni Egyetem műszaki képzéseinek a fejlesztésére.

Lukas Juranek, a Continental debreceni létesítményének ügyvezető igazgatója az aláírás kapcsán elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a közös munka során szinte második otthonává vált a Debreceni Egyetem épülete.

- A Continental egy rendkívül dinamikus piacon dolgozik, ahol több más fontos kompetencia mellett az egyik legmeghatározóbb fókuszterület az oktatási intézményekkel folytatott közös munka. Ez a mai megállapodás az egyetemmel és a várossal folytatott két éves együttműködés gyümölcse. Az első eredmények már láthatóak, hiszen az egyetemi szakemberek hatékony közreműködésének köszönhetően a 2019/2020-as tanévben indulhatnak a Continental-specifikus modulok a műszaki képzésben érintett karokon – tájékoztatott Lukas Juranek.

A cégvezető kitért rá, hogy a Continental filozófiájának alapvető eleme a folyamatos tanulás, éppen emiatt a debreceni gyár vonatkozásában is kulcsfontosságú szerepe lesz a Debreceni Egyetemhez fűződő oktatási, kutatási tevékenységnek.

Papp László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a város gazdaságfejlesztési tevékenységében meghatározó jelentőségű a német iparvállalattal folytatott, mintegy két évig tartó tárgyalássorozat, amely nyomán Debrecen lesz a világ egyik leginnovatívabb vállalatának új otthona Magyarországon.

- Debrecen vonzereje a Debreceni Egyetem és a Continental közötti együttműködésnek köszönhetően jelentős mértékben növekszik. Az egyetem és a város egy stabil jövőképet tud kínálni azoknak a fiataloknak, akik Debrecent választják tanulmányaik helyszínéül. A Debreceni Egyetem számára az egyik legjobb brenderősítő lehetőség egy ilyen megállapodás megkötése. Ha azt tudja mondani az intézmény a fiataloknak, hogy, ha ezt az egyetemet és a mérnökképzést választjátok, akkor lehetőségetek lesz rá, hogy karriereteket a Continentalnál folytassátok, akkor az egy rendkívül erős hívószó – jelentette ki Papp László.

A polgármester köszönetet mondott, hogy a Debreceni Egyetem vezetése a tárgyalások első percétől kezdve az egyetemi képzések testre szabásával, új irányok megnyitásával, a gazdaságorientált képzési struktúra erősítésével segítette a városi törekvéseket, hiszen jelentős részben ennek köszönhető, hogy a Continental Debrecent választotta.

Az együttműködési megállapodás keretében a villamosmérnöki, mechatronikai mérnöki, gépészmérnöki és vegyészmérnöki szakokon Continental-specifikus oktatási modulokat tanulhatnak az érdeklődő hallgatók. A német technológiai cég szakmai gyakorlatokat szervez, és gyakorlati helyet biztosít a Debreceni Egyetem tanulóinak, továbbá munkalehetőséget ajánl fel a kiválasztott diákoknak. A cég továbbképzési programokkal és diplomaterv-pályázatokkal is segíti az egyetemistákat, és együttműködnek a felnőttképzési programok területén is. A vállalat egyetért a Debreceni Egyetem azon törekvésével, miszerint növelni kell a mérnöki hivatás rangját és vonzerejét, ezért hozzájárul az érintett egyetemi karok és képzések népszerűsítéséhez.

A Continental azt is vállalta, hogy biztosítja az egyetem hallgatói számára, hogy kutatási és fejlesztési projektekben vegyenek részt, ezzel is támogatva a jövőt formáló tehetségek képzését. A tudományos és oktatási tervek előmozdítása és az ismeretek megosztása érdekében tanulmányutakat és látogatásokat szerveznek a Continental cégcsoporton belül az intézmény diákjai és oktatói számára.

Sajtóiroda - TPL