Mérnökképzés az ipar szolgálatában

2019. január 30. - 12:36 Korszerű, a legújabb technológiákat felvonultató laborokkal, folyamatosan megújuló képzésekkel, 7 alap- és 7 mesterszak, valamint több szakirányú továbbképzés széles kínálatával várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Műszaki Kara.

A karon sikeresen megvalósult az a korábbi elképzelés, hogy a hallgatók valamennyi alapképzést – annak elvégzése után – mesterszakon folytathassák tovább. A cél, hogy minél szélesebb körű ismeretekkel bocsássák ki a végzett diákokat, akik a képzések folyamatos fejlesztésének, a specializációk bővítésének, valamint a kar széleskörű intézményi kapcsolatainak köszönhetően a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő, jól hasznosítható diplomát szerezhetnek. Ezt segítik a kar korszerű laboratóriumai, amelyeket vállalati közreműködéssel alakítottak ki. Közülük több egység az ipari partner által akkreditált, vagy referencialaboratóriumként működik. A hallgatók tanórán kívül is látogathatják a műhelyeket, ahol a Kuka, a Festo, a Beckhoff, a Rohde & Schwarz, a National Instruments, a Bosh, a Diehl, az Aventics, a Phoenix Contact legfejlettebb műszereit és technológiáit ismerhetik meg, valamint a jövő technikájának tervezését is elsajátíthatják.

Az ipari vállalatokkal ápolt kapcsolatok fontosságát szem előtt tartva három területen zajlik jelenleg duális képzés – az első ilyen típusú képzést éppen a Műszaki Kar vezette be.

- A várossal és a Debrecenben működő vállalatokkal kialakított szoros kapcsolatnak, a folyamatos együttműködésnek, a szakmai találkozóknak köszönhetően, aki nálunk végez, az a munkaerőpiacon hasznosítható tudás birtokában sikeresen el tud majd helyezkedni – hangsúlyozta Szűcs Edit dékán.

A kar lehetőséget teremt a diákok külföldi tapasztalatszerzésére is, továbbá nagy előrelépés, hogy növekvő tendenciát mutat a külföldi hallgatók száma, jelenleg több mint 600-an tanulnak az angol nyelvű képzéseken.

További siker a Műszaki Kar életében, hogy hosszú idő után újraindul a mérnöktanári képzés, amelynek nagy jelentősége van a debreceni műszaki középiskolák tanári utánpótlásának biztosításában.

- Az iparfejlesztés fontos feltétele a szakképzés fejlesztése, ehhez elengedhetetlen a mérnöktanárok új generációinak képzése. A helyi képzés indításával az oktatóknak már nem kell távoli képzőhelyekre utazni a mérnöktanári diploma megszerzéséért – hangsúlyozta a dékán.

A képzésen okleveles mérnöktanári képesítés szerezhető (mester/egyetemi szint) három szakirányon: gépészet-mechatronika, építő-építészet, környezetvédelem-vízgazdálkodás. A képzési idő főiskolai/BSc mérnöki végzettséggel 4 félév, egyetemi/MSc mérnöki vagy főiskolai mérnöktanári végzettséggel 2 félév. A képzés levelező munkarendben indul államilag támogatott formában.

Sajtóiroda - BZs